Dietist 2 - Fett
Ska fortsätta berätta vad jag lärt mig hos dietisten. Denna gång handlade det om fett.
Fett är mer energirikt än nåt annat:
- 1 gram fett = 9 kcal
- 1 gram kolhydrater = 4 kcal
- 1 gram protein = 4 kcal
- 1 gram alkohol = 7 kcal
- essentiella (livsnödvändiga) fettsyror (2 st finns bara i maten: omega3 och omega6)
- upptag av fettlösliga vitaminer (A, D, E, K)
- energikälla
- fettlager på kroppen (skyddar inre organ, värmer)
- i matlagning (hjälper uppvärmningen av maten)
- smakbärare i maten
- För mycket fett påverkar organens funktion (sätter sig i och runt levern, runt hjärtat)
- För mycket fett ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar och för höga halter blodfetter.
- Mättat fett
- Enkelomättat fett
- Fleromättat fett
Omättat fett ser till att fettet INTE lagras i kärlväggarna.
MEN man blir lika tjock av alla sorters fett.
Rekommenderat energiintag för att gå ner i vikt:
Män: 2000 kcal/dag
Kvinna: 1500 kcal/dag
Rekommenderat fettintag för att gå ner i vikt:
Män: 50 g/dag
Kvinna: 40 g/dag
Normalviktig man: 90 g/dag
Normalviktig kvinna: 60 g/dag
Genomsnittsintaget i Sverige: 120 g/dag
Mättat fett finns i:
- Mejeriprodukter (smör, mjölk, ost, choklad, creme fraiche)
- Feta charkprodukter (korv, salami, insprängt fett)
- Kokosmjölk
Välj produkter med nyckelhål!
För att en fet produkt ska få nyckelhål måste det ha sänkt fettet med 50% samt sänkt det mättade fettet.
Tips:
- Använd mejeriprodukter med max 17% fett och lättmargarin.
- Olja, avokado, nötter, fisk, majonäs och oliver innehåller fett som skyddar hjärtat, men kom ihåg att de innehåller mycket fett. Lax, sardin, makrill, ål och sill är bra fisk. Rekommenderas 2-3ggr/veckan.
- Kött, fisk och köttfärs suger ej upp fettet och man kan steka i vad som helst, men gör inte sås på stekspadet.
- Korv, rotfrukt och potatis suger upp fettet, så använd flytande margarin eller lättmargarin.
Ur viktsynpunkt är flytande margarin bäst.
1 tsk olja = 95 kcal
1 msk olja = 135 kcal
Olja = 100% fett
Margarin = 80% fett
Blir färre kalorier!
Smörgåsar
- Ost är det fetaste man kan ha på mackan: 100g = 300 kcal. Välj max 17%, helst 10%.
- Kött är det bästa, helst magert. 100g skinka = 120 kcal.
- Keso innehåller protein vilket mättar bäst.
- Andra bra pålägg: Sardiner i tomat, makrill i tomat, ägg.
- Färsk gurka är bättre än smörgåsgurka pga sockerlagen.
Dolt fett
100g pomme = 300 kcal
100g desertost = 430 kcal
100g jordnötter = 600 kcal (men bra fett)
100g chips = 500 kcal
1 magnum = 270 kcal
1 kokosboll = 300 kcal
1 wienerbröd = 400 kcal
100g mörk choklad = 550 kcal (nöjer sig oftast med mindre än med ljus choklad)
100g ljus choklad = 560 kcal
Sammanfattning:
- Begränsa totala fettintaget
- Minska intaget av mättat fett
- Välj omättat i första hand
- Mättat och omättat fett är lika energirikt
Kommentarer
Trackback