Mat mat

Efter kuren har jag inte varit sugen på sötsaker. Impulsen att trösta mig med nåt sött när jag blir ledsen eller stressad finns där, men jag blir inte sugen. Får se hur det utvecklas. Popcorn däremot kan jag känna mig sugen på. 28 dl poppade popcorn är 350 kcal. Det räcker nog på en vecka. :P

Sen insåg jag att det bara gått en vecka efter kuren. Lite väl tidigt att avgöra vad som funkar och inte. ;)
Körde i alla fall med ett test idag för att se hur det gick enligt nya listan. Tog 200 g ris och kokade i riskokaren. Tog en fjärdedel vilket blev 150 g kokt ris och lade det sen i måltidsmåttet för kolhydrater och det passade perfekt! Det var lite svårare med proteinet, tog måttet och det blev 150 g. Men det var korvstroganoff så det var sås och lök i den vikten med. Sen så tror jag inte att veggemat krymper på samma sätt som djurdelar gör. Den innehåller inte lika mycket vatten som djur gör. Så jag tror det blev okej. Kan tänka mig att det var 125 g korv och 25 g lök och sås. Så jag tror jag fortsätter med måtten och använder listan till att kolla det där med bröd, osv m.m. Sen så har jag kollat att grönsaksmåttet är på ca 2,5 dl så om jag ska uppnå 6 dl får jag råga det måttet lite eller äta lite grönsaker till mellanmål också.

I alla fall så slutade dagen med
 • 2 skivor bröd
 • 1 port havregryn
 • 3,25 dl mejeriprodukter
 • Ingen ost
 • 2 frukter
 • 2 port ris
 • 2 port korv
 • ca 6 dl grönsaker
 • Kanske lite för mycket flytande margarin när jag stekte korven

Förutom det så blev det 1 ägg till frukost, 4 bitar smörgåsgurka på macka och 1 msk äpplemos.
Tycker det var superbra. Ska försöka tänka lite på att snåla på fettet när jag steker. Det är en skada från alla sojabitar som blir jättetorra om man inte har ordentligt med fett. Ett tag stekte jag alltid svamp ihop med bitarna för då sög bitarna upp svampvätskan och blev saftiga. Men tröttnade rätt fort på att ha svamp jämt.

Detta är väl inte så intressant kanske, men det finns så många sätt att lägga om sin kost och om jag berättar om mina riktlinjer så kanske nån annan tycker det låter bra och provar. Med detta ska man kunna gå ner i vikt utan motion, vilket är det mest väsentliga för mig.

Mat

Efter en del funderande över maten och vikten hittade jag på ett nytt sätt att följa vad jag äter. Kollade igen om papprena från Överviktscentrum och hittade "dagsmatsedeln". Kort sammanfattat är detta vad jag ska äta:

 • 2 skivor fiberrikt bröd.
 • 1 port (35 g) nyckelhålsmärkta flingor eller gryn.
 • 4 dl magra osötade mjölk, fil eller yoghurt.
 • 1 skiva (10 g) nyckelhålsmärkt ost.
 • 2-3 frukter eller bär (1 dl=1 frukt).
 • 2 portioner á 2 potatisar eller 35-50 g okokt pasta eller ris.
 • 2 portioner á 125 g vikt kött, fisk eller fågel.
 • Minst 6 dl grönsaker och rotfrukter.
 • Sparsamt med matfett. Mjuka margariner eller olja i mat och lättmargarin på bröd.
 • Ca 350 kcal/vecka på övrigt = utrymmet.
Så om jag fyller i den listan och ser om jag kanske stoppar i mig mer än jag tror eller nåt så kanske jag hittar lösningen där.

Segt

Jag gick ner 0,5 kg igen, men sen har det stått still så det var mycket vätska ändå. Tycker jag har varit duktig, inte ätit eller druckit nåt onyttigt alls. Ätit mycket grönsaker. Men jag behöver kanske röra på mig ännu mer. Jag vet inte. Det har varit svårt med smärtan i höften och nu när jag har möten och måste laga mat så är det svårt att få tid att cykla tre gånger om dagen. Försöker satsa på två gånger, men orkar inte mycket mer än 30 min per gång. Tänkte att tröttheten kan komma av att blodsockret garanterat hoppade tillbaka upp när jag slutade med kuren, men då borde jag inte ha så svårt att gå ner i vikt. Ja, det är väl bara att hänga i och vänta på att få komma till rehab, överviktscentrum och kolla blodsockret igen.

Stress

Jag är så stressad hela tiden. Orolig över smärtor, pengar, stressad över att fixa alla intyg som ska hit och dit, tider här och där, att jag är trött jämt. Det är så jobbigt när man hela tiden måste ringa och tjata och klaga för att få vård och annat man förtjänar. Jag vill bara få ta en paus, vila och att allting rullar på utan att jag behöver lyfta ett finger. Jag har börjat stänga ner Facebook, blogg och msn och stänga av ljudet på mobilen. Folk når en när de når en.
Vore nog inte så dumt om jag tog en stunds aktiv avslappning varje dag, men problemet är att jag somnar om jag så sitter och gör avslappning. Ja, det är väl bara att fortsätta stänga ner alla stressande moment och slappna av med lite pyssel.

Trött

Jag förstår inte varför jag är så sjukligt trött hela tiden. Jag rör på mig, jag försöker aktivera mig, jag äter grönsaker och frukt, jag dricker, men jag är sömnig hela tiden. Jag sover helt okej, när jag vaknar på natten somnar jag om fort. Antar att det kanske skulle kunna ha att göra med övervikt och spänningar i kroppen, men tycker inte jag borde vara sömnig hela tiden pga det. Tar ju bara 20 mg av de antidepressiva, det borde inte göra mig så här trött.

Fortsättning

Jag har varit jättestel idag efter promenaden igår. Men jag lyckades ändå ta en tur till affären och handla frukt och grönsaker. Fick lite ont så fick vila efteråt men tog en tur på cykeln sen för att förhoppningsvis mjuka upp höften igen. Förutom lite vitt bröd i brist på fullkornsbröd så har jag varit bara duktig.

Föreläsning

Även om det är lite läskigt så är det kul att vara ute i kollektivtrafiken igen. När man inte är van så är det så jäkla trångt och så jäkla mycket folk i innerstaden. Men jag traskade glatt på i min aquablå tröja. Inte massa svart här inte! En sak jag märker nu varje gång jag går ut är att jag får mer ont av att gå, och  mindre ont av att cykla. Men det blir nog bättre när jag får ett träningsprogram.

Oron över allt folk släppte när jag kom till Överviktscentrum. Trots att det var samma dåliga föreläsare som sist. (Hon är väl inte jättedålig, men hon tycks inte ha nån röd tråd och svamlar en massa och låter deltagarna diskutera meningslösa sidospår hur länge som helst). Jag ville verkligen vara där. Vill satsa allt på det här.

Kände mig duktig som såg till att få både frukost och lunch innan det var dags att åka. Men jag hade ingen frukt hemma som jag kunde ta med så hann bli lite väl hungrig innan det jag var hemma igen. Får ta min dramaten och fixa det imorgon. Behöver lite grönsaker med. Har varit så duktig med halva tallriken grönsaker att alla tog slut. Annars har jag varit så mätt och belåten nu. Tror jag åt för små portioner innan. Nu kör jag med måltidsmåttet så jag får en riktig portion, men inte för stor.

Jag kom på att jag inte varit och kollat upp blodsockret så ringde till min vårdcentral och fixade en tid. Han hade inte tid förrän i slutet av månaden tyvärr. Sen efteråt fick jag ångest och jag förstod inte varför. Efter jag varit på ÖC funderade jag mera på det och tror att min husläkare kopplas så mycket ihop med min smärta och att det är därför jag inte vill dit. Så jag bestämde mig för att prova våran härliga multikultivårdcentral istället. Får se om jag får nån som kan svenska, annars var det kanske ett stort misstag, men kan ju vara skönt att inte ha en timme till vårdcentralen också. Jag vet att de har en diabetessköterska så nån borde man väl kunna träffa som kan kolla upp lite prover. Visar det sig hopplöst kan jag ju byta tillbaka.

Helgen

Skött mig rätt bra i helgen med mat. Lite sugen på popcorn på söndagskvällen, men det blev lite knepigt med mattiderna. Lunchen blev så försenad att det inte blev någon middag och då blev jag lite för hungrig på kvällen. Men jag åt bara knäckemacka och grape till kvällsmat ändå. Min sambo handlade idag så imorgon får jag gröt och ägg till frukost, det blir en bra start inför föreläsning på Överviktscentrum.

Fördelar med att inte gå på kur

- Mat är gott!
- Slippa kissa var femte minut
- Inte dålig i magen
- Inte behöva massa energidryck för att hålla igång
- Kunna gå ut på middag med sambon
- Kunna gå på bio
- Kunna göra nästan vad som helst! ;)

Det är ju inte så dumt. :P

Nya tag för hundrasjuttiofemte gången

Jag har inte hållit koll på vad min sambo har ätit under de tio dagarna, och så visar det sig att han levt på gorbys piroger och mackor. Haha. Han är för söt.
Jag hade inga vanliga frukostgrejer hemma idag så körde på en låtsas-LCHF-frukost. Sojaprodukter är inga bra LCHF-produkter, men gjorde lite äggröra med låtsasbacon och ost. Gott och mättande.

Det har varit svårt att tänka in sig på mat igen. Hade inte alls planerat detta. Men jag kommer väl dit igen. Det var svårt att komma igång med motionen igen efter en dags paus, men jag fick lite pepp av en vän och då släppte mitt ynkande.

Motion
Cykla 40 min

Slut på kuren

Det fungerade inte med bars heller. Jag mådde jätteilla, var nära att kräkas, huvudet sprängde och jag bara grät. Min sambo fick övertala mig att äta mat. Så nu är det slut med mina försök. Back to basics. Reglerna från Överviktscentrum och måltidsmåtten.
Det är nu jag önskar att jag inte hade sagt till en enda person att jag tänkte prova igen. Känner mig fullständigt misslyckad.
Ska jag försöka se lite positivt på det så har jag utökat motionen mycket vilket kommer hjälpa mig i fortsättningen. Och några kilo mindre blev det ju.

Dag 9:2

Utvärdering bars:
Lite sega, okej smak, tar lång tid att äta, mkt trevligare än shakes. Men idag har jag haft ont i magen, mått illa, ont i huvudet. Inte alls bra. Funkar det inte med barsen så är det bara att lägga ner. Igen. Det vill jag inte.

Dag 9

Känner mig besviken, det går svårare med shaksen den här gången. De växer i munnen på mig. Jag säger till mig själv att det här är viktigt, det handlar om att slippa smärta i ryggen, få ner blodsockret och kunna börja jobba. Men det blir inte godare för det!!!

Jag vill verkligen inte ge upp så jag har tänkt köpa bars. Vet inte riktigt om det finns nån anledning till att bars används till enstaka måltidsersättning och pulver till hel kostersättning förutom att det är mer kalorier i bars. Har läst på de flesta sidor som säljer pulver och bars och inte sett nån förklaring i alla fall. Ska jag dessutom åka iväg på föreläsningar är det ju skönt att ha bars, shakes fungerar inte att ta med sig för mig. Det enda jag tänker är att man får nog se till att dricka mer med bars eftersom det ingår 15 dl vatten i shaksen. Har inte provat det här märket, men jag brukar tycka att bars är okej, speciellt efter en tid med shakes. De har ju ofta ett överdrag av choklad, hur kan man klaga på det? ;)

Vecka 1 - Minus 4,4 kg!

Minus 2,5 cm i midjan.
Detta är precis vad jag behövde nu. Det var tufft igår. På kvällen mådde jag inte alls bra, blev jättehungrig och illamående. Tog en bit knäckemacka för att lugna magen. Det hjälpte (och var galet gott med en bit torr knäckis ^^). Sen insåg jag att jag helt missat en shake. Inte konstigt att jag mådde lite dåligt. Ska försöka råda bot på det idag.

Det gick lättare att cykla 1,5 timme igår än jag trodde. Idag har jag fått lite träningsvärk, men inte så farligt. Jag kanske kommer upp i 2 timmar innan kuren är slut!!

RSS 2.0