Svårt att bara skriva positiva saker

Usch, vad jag var deppig igår. Även om "deppig" är ett ord jag inte vill använda, för det använder folk till vardags för att säga att de är lite hängiga. Men jag vill inte säga "deprimerad" om jag inte fått en diagnos att jag är det. Vad finns då kvar? "Nedstämd" låter inte tillräckligt allvarligt, men det är väl rätt ord kanske.
Jag var väldigt nedstämd igår. Det rev i bröstet och det malde i huvudet hur dålig jag är. Dålig, dålig, dålig, dålig, dålig. Jag kan inte utveckla för då kommer jag känna samma sak igen, för jag tycker det fortfarande, idag mår jag bara lite bättre och är inte koncentrerad på hur dålig jag är.

Så. Igår blev då en sitta i morgonrock hela dagen, brodera och kolla på serier-dag. Det kanske är fel sätt att tackla det, rätt sätt kanske är att ta en promenad osv. Men att bara sitta och ta det lugnt hjälper mig att återhämta energi och stabilitet.

Kunde inte förmå mig att cykla igår. Det är svårt att erkänna en sån sak för det finns alltid folk som tänker "Då får du väl skylla dig själv om du inte går ner i vikt", men det är ju alltid bra att vara ärlig med sig själv. När känslan att ingenting spelar nån roll infinner sig så har jag enormt svårt att förmå mig att cykla, äta, klä på mig, gå ut osv. Då vill jag bara kolla på serier för att distrahera mig och sysselsätta händerna med något annat än att tröstäta. Så det var vad jag gjorde.

I alla fall så var ju inte tanken att jag skulle skriva om det, utan jag skulle skriva om att jag idag gjorde gröt till frukost, cyklade och har tänkt färga utväxtranden (det piggar alltid upp om man känner sig fin/finare), ta en liten promenad till affären och cykla lite till ikväll. Att äta gröt på morgonen håller mig mätt länge och håller blodsockret mer i schack. Ska försöka komma ihåg att ta min "proteinpudding" på kvällen med, för jag vet av erfarenhet att min slarviga veggekost inte innehåller tillräckligt med proteiner. Varför jag vill äta det på kvällen är för att det är lite sött och ganska gott och det är på kvällen som jag blir mest orolig och det är då det är störst risk att jag tröstäter.

Sjukgymnasten i fredags var jättetrevlig. Vi hann inte göra nånting därför att hela tiden gick åt till att gå igenom min historia. Varje gång jag måste gå igenom det blir jag ledsen och deppig. Kanske därför jag mådde dåligt igår? Det gör ont att tänka på min situation och hur illa behandlad jag blivit de senaste tre åren. Hur vänner har svikit och försvunnit, hur jag inte längre har något som helst socialt liv. Ja, allting. Men hon var jättetrevlig och hon kommer nog göra ett bra jobb, det tror jag.

Nåt som jag aldrig pratar om är förvirringen. Eller snarare overklighetskänslorna. Att veta att jag är i en kropp som tillhör en person med det här namnet, men att jag är nån annan och det jag ser är inte verkligt. DET är ingen behaglig upplevelse. Det är inget jag önskar någon. Ingen som inte upplevt det förstår hur det är att se ut genom en kropps ögon men inte veta vem jag är, om det jag ser är verkligt och vad jag ska göra för att komma tillbaka till mig själv igen.

Äsch, inlägget blev inte som jag hade tänkt.
Livet känns inte helt hopplöst idag i alla fall.

...

Just nu känns det mest av allt som att jag behöver stöd.
Jag behöver stöd att cykla, stöd att inte tröstäta, stöd för att känna att jag inte är helt ensam.
Men det känns inte som att jag har det.


28 okt

För ett par dar sen blev jag lite inspirerad av en bekant som envisas med att ta sina kurer hur jobbigt det än är. Så jag tänkte börja igen med att byta ut två måltider mot diet-dryck. Blandade min Modifast choklad, men bara lukten gjorde att det tog emot. Efter en stund provade jag ändå en liten sked och det räckte. Trots att det gått ett år så förknippar jag det ändå med min magsjuka. Det gick bara inte.
Så den idén fick läggas ner, igen. Nu har jag en liten plan att göra storkok av soppa, frysa in och så äta det till lunch. Ett av mina problem är att jag inte orkar laga en massa mat, jag orkar knappt äta tre ggr om dagen. Så nu ska jag köpa gröt att göra till frukost, soppa till lunch och så mat till middag. Så får jag se hur det går. Behöver spara lite pengar med känner jag, för just nu går alla pengar åt till mina färdigrätter. Måste måste hitta en annan lösning. Hoppas detta kommer funka.

Har även skrivit ett aktivitetsschema idag. Förutom kroppsliga problemen och medicinbiverkningar så blir de flesta bara segare ju längre de måste vara ifrån en sysselsättning. Därför har jag skrivit ett schema som jag ska försöka följa. I det står mat, cykling, gå ut en tur och lite plugg. Sen får jag se hur det går. Schemat kommer ju inte motverka att jag råkar däcka på morfinet nån dag. Så inget dåligt samvete om schemat inte följs exakt, det ska vara en måttstock.

Imorse ringde de från sjukgymastkliniken där jag står i kö. Det är så överallt med sjukgymnaster här uppe, kö kö kö. I alla fall så hade de tid till mig imorgon så jag tog den. Hoppas det är ett bra ställe. Jag behöver ju lite extra hjälp eftersom jag inte kan stretcha själv. Får se imorgon.

Biverkningar

Jag ringde till min vårdcentral och frågade om jag ska vaccinera mig mot säsongsinfluensan i år. Fetma har ju lagts till som riskfaktor och dessutom sänker min ep-medicin de vita blodkropparna och som biverkning är virusinfektioner "mycket vanliga" och under "vanliga" finns lunginflammation, luftvägsinflammation, urinvägsinfektion (som jag ju märkt), infektion, inflammation i svalget och öroninfektion. Dessutom är jag ju väldigt stillasittande, vilket inte heller är bra. Så ja, de tyckte jag skulle vaccinera mig. Funderar på att göra det imorgon.

Läste om de psykiska biverkningarna igen. Om man är hypokondrisk ska man inte läsa biverkningar för mycket men i övrigt är det bra att påminna sig så man vet vad alla hemska saker beror på.

"Vanliga: fientlighet, förvirring och emotionell labilitet, depression, oro, nervositet, onormala tankar.

Ingen känd frekvens: hallucinationer"

Mm, låter lika bra som första gången jag läste det. Kan folk sluta försöka fixa mig nu? Jag gör vad jag kan för att inte detta ska ta övertag, men det går bara till en viss gräns!

Dessutom står det att anorexi och ökad aptit är vanligt. Anorexi och ökad aptit? Bra att ta det när man har ätstörningar. Men jag har ju inget val, utan medicinen kan jag inte röra mig pga smärtorna.

Dessa biverkningar har jag fått:

Urinvägsinfektioner, virusinfektion, ökade ätstörningar, fientlighet, förvirring, emotionell labilitet, depression, oro, nervositet, onormala tankar, somnolens (sjuklig trötthet), yrsel, viss ataxi (koordinationsrubbningar i musklerna), kramper, huvudvärk, parestesi (stickningar, myrkrypningar), hypestesi (minskad känselhet för beröring), synrubbning (dimsyn), svindel, hjärtklappning?, illamående, dyspepsi (matsmältningsproblem), div magproblem, muntorrhet, pruritus (klåda), ryggsmärta?, inkontinens?, minskat sexlust?, utmattning, perifert ödem, sjukdomskänsla, viktuppgång.

 

Men, dessa har jag inte fått. Hurra! :

Lunginflammation, luftvägsinfektion,  infektion, otitis media, leukocytopeni, trombocytopeni ,  allergiska reaktioner (t.ex. urtikaria), anorexi, ökad aptit, hallucinationer, hyperkinesi, dysartri, amnesi, tremor, insomni, förnimmelser som t.ex. parestesi, hypestesi, onormal koordinationsförmåga, nystagmus, ökade/minskade eller frånvaro av reflexer, hypokinesi, andra rörelserubbningar (t.ex. koreoatetos, dyskinesi, dystoni), synrubbningar som amblyopi, diplopi, tinnitus, hjärtklappning , hypertension, vasodilatation, dyspné, bronkit, faryngit, hosta, rinit, kräkningar, dentala avvikelser, gingivit, diarré, buksmärta, dyspepsi, förstoppning, , flatulens,  pankreatit, hepatit, gulsot, ansiktsödem, purpura (oftast beskrivet som blåmärken efter fysiskt trauma), utslag, akne, Stevens-Johnsons syndrom, angioödem, erythema multiforme, alopeci, artralgi, myalgi, ryggsmärta, ryckningar, myoklonus,  akut njursvikt, inkontinens, impotens, brösthypertrofi, gynekomasti, utmattning, feber, gångrubbning, asteni, smärta, influensasymtom, generaliserat ödem, abstinensreaktioner (oftast oro, insomni, illamående, smärta, svettningar), bröstsmärta. Plötsliga, oförklarliga dödsfall har rapporterats, där eventuellt orsakssamband med gabapentinbehandling inte har fastställts, minskat antal vita blodkroppar, förhöjda levervärden, SGOT (ASAT), SGPT (ALAT) och bilirubin, olycksfall, skrubbsår, frakturer.

 

Från de andra medicinerna har jag fått: viktuppgång, somnolens, dåsighet, yrsel, huvudvärk, dimsyn, illamående, muntorrhet, svårighet att kissa, rubbning av libido.

Det jag är ute efter är att allting ordnar sig inte bara för att smärtan behandlas. Det är så jobbigt att få höra att jag måste peppa upp mig och se ljust på saker. Speciellt eftersom jag verkligen gör det så mycket som bara är möjligt. Varför ska jag vara "glad över att jag gjort röntgen"? Det här är vad jag måste dras med varje sekund av varje dag. En röntgen gör ingenting bättre, snarare sämre eftersom det gör fruktansvärt ont att röntgas. Det är som att folk tycker jag ska "komma över det" bara för att det gått tre år sen första ryggskottet och ett halvår sen denna übersmärta satte in. Så för att jag haft ont i tre år och nu haft så ont att jag knappt kunnat gå i ett halvår så ska jag plötsligt må bättre? Jag får väl tyvärr meddela att det normala är att det går åt andra hållet när det gäller kronisk smärta, ofrivillig isolering, sömnbrist, dåligt med stöd osv. Ibland vill man bara bli sedd och lyssnad på!!Igår var jag hos naprapaten igen. Kan inte bestämma mig om jag ska vara skeptisk eller inte. Han gör inte som de andra jag gått till. Och han sätter akupunktur som inte gör ont och hon jag gick till i Lund som fått massa utbildning i Kina var aldrig nöjd om det inte gjorde ont, och sen sätter han ström kors och tvärs över ryggen, vilket ju är skönt men det finns ju inget som säger att sånt ger bestående resultat. Men jag går väl några gånger till och ser hur det känns. När jag får komma till en sjukgymnast kommer jag nog inte gå till naprapat längre i och med att naprapat inte går på högkostnadsskyddet. Jag är ju inte rik direkt.


Nu håller jag på att däcka igen. Huvudet snurrar och jag måste lägga mig ner. Hoppas jag inte somnar för jag försöker få en bra dygnsrytm. Jag går upp kl. åtta varje dag, det är lagom.
När jag kommer tillbaka ska jag ordna lite med ett schema igen. Ska planera in cykling och en promenad varje dag. Ska försöka promenera utan kryckor nu. Kommer inte så långt men ryggmusklerna måste få träna på att hålla upp sig själva också. Får se hur det går. Nu - lägga sig ner.

Så, vägdag till slut

11,6.5kg blev domen. 0,5kg mindre. Inte så illa med tanke på att jag mest bara varit ledsen de sista dagarna.Måndag

Glömde väga mig imorse.
Som vanligt på måndagar.
Söndagar borde vara en mycket bättre vägdag. Ska nog försöka byta till söndagar istället, om det går att köra in hjärnan på det.

Helgen har varit konstig. Musten gick ur mig lite. Tror att det kanske kan bero på att en vän sa något taskigt och när jag frågade vad personen menade så fick jag inget svar. Kanske personen ville såra mig. Jag vet inte. Känns som om jag inte kan lita på människor som jag trodde jag kunde lita på. Önskar jag kunde åka och hälsa på min vän och hennes barn. Lille plutten är nu 24 dagar. Mår alltid så bra när jag är med dem. Speciellt nu när det är tydligt att jag och min systerdotter inte kommer kunna ha samma kontakt som tidigare, då känns mina två kompisbarn ännu viktigare.


När jag var "hemma" i 2,5 månad i somras så fick jag tjata och tjata på folk om att ses och de hade de mest dumma ursäkterna för att slippa. Så den här gången sa jag att de som vill ses får höra av sig. Resultatet blev förstås att bara min vän med barnen hörde av sig. Så lika bra att jag flyttar upp hit på riktigt, där nere har jag ju tydligen inte så mycket att hämta. Kan ju inte snylta på en annan familj hur mycket som helst. ;)

Nu när katterna är här känns det som att vi har en egen liten familj här uppe. Men det slutar aldrig vara jobbigt att ha flyttat runt så mycket så vännerna är utspridda över den södra halvan av Sverige. Det är inte samma sak att bara prata med folk på msn och sms som att träffa dem ansikte mot ansikte. Långdistansvänskaper kommer i andra hand mot närvänskaper. Vänner glömmer bort en. Saker förändras när man inte bor nära varandra längre.
Jag vet att det blir fel ibland när jag säger saker i text. Text ger ju inget tonfall eller ansiktsuttryck, och jag är så trött på att man måste skriva smileys efter varje mening, annars tror folk att man är sur. Men jag ser ju själv om något jag skrivit kan uppfattas fel och då förklarar jag. Eller ber om ursäkt om något uppfattats "hårt". Men jag som gör allting för andra människor, även de som inte är så omtänksamma tillbaka, jag är den sista att vara medvetet elak mot någon.

Näe, nu blir jag bara mer och mer deppig. Vill tröstäta. Vill verkligen verkligen tröstäta. Men jag tar väl ett päron.

Imorse skulle jag till kbt-terapeuten. Men när jag skulle boka sjukresa (fick gå upp kl. halv åtta eftersom jag missade att göra det i fredags) hittade jag inte mitt sjukresekort. Har letat hela dagen och det är borta. Men jag var rätt driftig och såg till att jag får ett nytt skickat till mig, vilket inte var det lättaste. När jag skulle ringa terapeuten och säga att jag inte kunde komma pga kortet så ringde hon mig exakt samtidigt för att säga att hon var sjuk, det var ett fån-kul sammanträffande. Sen fortsatte jag dagen med att fixa alla möjliga ärenden. Det kändes bra. Det är så lätt att bara skjuta upp den där jobbiga ringa-listan till nästa och nästa och nästa dag. Men idag tänkte jag inte ens på det, bara gjorde det.
Fick även reda på att man inte ska ta hormoner när man har migrän. Hade det ju inte när jag fick p-pillrena, men nu har jag ju fått det några ggr. Barnmorskan skulle kolla med en läkare, men förmodligen går det bra eftersom jag inte tar östrogen.


Lycka

Jag har känt mig så lugn sen katterna kom hit. Det är ju mycket jobb men jag känner mig mycket lugnare. Känner mig inte lika ensam, behöver inte 'fjäska' för folk som jag egentligen inte vill prata med, bara för att jag känner mig ensam.

Idag kände jag mig dock ganska ledsen och nedstämd. Ville inte gå ut, ville inte duscha osv. Men jag cyklade i alla fall en halvtimme på eftermiddagen. Har gjort ett samband mellan regelbundna måltider och ångest/oro/nedstämdhet. Tidigare har det känts som att det inte spelar så jättestor roll, men nu när jag åt ordentligt i veckan och sen slarvade idag så mådde jag mycket sämre idag. Det är väl ingen stor överraskning att man mår bra av att äta regelbundet och bra mat, men att jag just fick ångest idag är något jag reagerade på.
Svårt att helt kunna analysera det. Fick jag ångest för att jag hade lågt blodsocker eller att jag kanske var lite yr för att jag inte ätit? Jag har till min förvåning upptäckt att jag får ångest av fler kroppssensationer än jag visste. Att jag inte gillar hjärtklappning är inget nytt. Om jag mäter min puls och samtidigt kollar på pulsmätaren så stiger pulsen. Jag har tidigare gjort vissa tester för att se vilka kroppssensationer jag reagerar på, men det är tydligt att testet inte är lika tillförlitligt som att tänka på hur man reagerar i vardagen. T.ex. fick jag ingen som helst ångest av att bli yr när jag testade men senare har jag märkt att jag får ångest av att vara yr och av att vara trött, något jag inte haft någon aning om tidigare. Att komma tillrätta med min "komplexa ångestproblematik" (som blev läkarens "diagnos" när jag inte passar in på någon ångestsjukdom) underlättas av att komma underfund med vad som triggar min ångest. När jag i somras insåg att jag får ångest av att vara trött har det lindrats mycket. Nu är jag visserligen "ledig" men jag är inte lika rädd för att vara trött som tidigare, även om jag blir orolig när jag inte kan somna och jag vet att jag har något möte på förmiddagen.

Men annars känns livet lite bättre när jag får ha mina katter hos mig. Igår kväll kände jag mig så lycklig, något som jag inte vet när jag kände sist. Eller, jag känner mig ofta lycklig när jag tänker på N eller när han kommer hem från jobbet eller när vi kramas, men inte på samma sätt som att känna sig helt överlycklig och gå upp i natten bara för att kolla om katterna verkligen finns här. Med mina smärtor och min sociala isolering så är det förmodligen omöjligt att inte bli nedstämd. Jag har flera ggr tänkt på att ta livet av mig, men jag känner mig ändå lycklig med N. Vet inte om det går att förstå, men lycka är ju ingenting man känner jämt, det är ju något man känner i vissa stunder. Men igår kväll var det fantastiskt att gå och lägga sig. Vi hade varit iväg och shoppat lite, jag gick på Lush och köpte ett härligt läppbalsam, resten av dagen fixade jag med katterna, spelade lite och umgicks med N. Att i vanliga fall vara helt ensam och isolerad och bara vänta på att N ska komma hem, utan att ha nån att prata med, bara några vänner att sms:a med, och så få ha en sån fantastisk dag - svårt att inte vara lycklig på kvällen då.

Idag låg min minst gosiga katt i min famn och kurrade en lång stund. Alla mina katter är väldigt gosiga men den här har aldrig gillat att ligga i famnen, så det var mysigt att hon ville det. Jag lutade mig mot N med hans arm runt mig med min kisse i famnen, det var jättemysigt. Har jag ingen annan i hela världen så är ändå det här något att leva för.

Karaktär!

N kom hem med godis till mig igår. Jag hoppas varje dag att han ska komma hem med godis till mig. Då blir det liksom inte mitt beslut att äta. Men jag hade varit så duktig och skrivit in vad jag ätit och jag hade bara 19 kcal kvar, så jag ville inte ha godiset fastän det bara skrek i kroppen att jag verkligen ville äta det.
Han såg förstås på min min att jag inte riktigt ville ha det så han undrade om han ska sluta köpa godis till mig. Jag sa att jag gärna inför lördagsgodis igen och att det i så fall kanske är dumt att köpa godis på vardagarna. Förut åt vi bara godis (och han drack bara öl) på lördagarna, och då köpte vi inte godiset förrän på lördagen heller.

Och sen lät jag bli godiset. Heja mig. :) Jag har nog aldrig kunnat låta godis ligga mer än en halv dag innan jag blivit tokig och ätit upp det. Eftersom jag äter av ångest och oro så skulle det kanske kunna bero på att jag just nu kan hantera min ångest?

Sen idag var jag så galet sugen på marängsviss. Jag vet inte om det är psykiskt eller om kroppen redan reagerar på det minskade kaloriintaget, men jag är hungrig hela tiden. Eller inte hungrig eftersom pillrena har tagit bort den vanliga hungerkänslan, utan det suger i magen. Men så vet jag av erfarenhet att magkatarr-sug kan kännas som hunger-sug. Så jag ska prova att ta lite extra magtabletter. Jag har fått en ny sort som mamma tycker är mkt sämre än den vanliga så skulle kunna bero på det också.

Ja, eftersom jag var så sugen på marängsviss så kom N sen hem med sorbet till mig. Kollade att 1 dl var 60 kcal. Om jag tar ut 1 dl och inte äter direkt ur förpackningen så kan jag lätt bara äta 1 dl. Jag vet att vissa har tanken att när man ska gå ner i vikt så ska man bara äta nyttiga saker och på sin höjd äta godis på lördagar. Själv tänker jag att så länge man äter 1300 bra kalorier så gör det inte så mycket att man tar något litet gott ifall man har kalorier över. Däremot så är jag väldigt mkt för min lördagsgodis-dag, så jag vill inte ta 1 dl sorbet ändå.
Förra gången jag hade lördagsgodis så åt jag ingenting onyttig på vardagarna. Däremot så längtade jag kanske lite sjukt mkt till lördagen och från söndag till fredag så tänkte jag på vad jag skulle välja för lördagsgodis. Men jag vräkte inte i mig godis på lördagen heller utan jag köpte en sak och så var det bra med det. Dessutom brukar jag låta bli att skriva in vad jag äter på lördagen, men använda sunt förnuft, därför att jag känner att det ger negativa känslor om mitt lördagsgodis stiger över kalorigränsen. Kanske att det är att gömma sig från sanningen som när man vet att man inte har skött sig och inte vågar väga sig, men i så fall skulle jag nog noja mera över det, men istället känner jag mig bara avslappnad och får inget dåligt samvete över mitt lördagsgodis.Det absolut bästa som hände idag var givetvis att mina kissar kom hit. Stackars pappa vad han kör fram och tillbaka mycket. Jag hade bestämt att denna gång ska inte katterna behöva sitta och se lägenheten bli mer och mer tom och sen få åka lastbil och hamna i en ny tom lägenhet, så de kom nu över en månad innan flytten börjar. Tog med alla deras favoritsaker förutom det stora klätterträdet som jag inte orkar montera ner (det har tre pelare och massa platåer med koja och några hängande leksaker) utan det är bättre om man senare kan köra det som det är i en liten lastbil. Som tur är fick mamma för sig att köpa ett litet klätterträd plus en hörnklös för ett tag sen så de fick följa med upp.
När katterna kom hit var de lite stressade förstås, de hatar burar och de HATAR att åka bil. Men så fort vi släppte ut dem (jag satte först ut deras saker så de skulle känna igen dem) var de uppspelta och gick runt och kikade precis över allt, i vartenda hörn, bakom varenda pryl. MEN de var INTE rädda. De var gosiga på en gång, jätteglada att se mig. Minsta katten hade lite svårt att hitta nånstans att sova, men de andra två hittade varsin plats som de gillade.
Så skönt att för en gångs skull slippa känna att jag gör dem illa när jag flyttar. De är hur nöjda som helst. De har sina saker och jag antar att de är glada att de har mig eftersom de är såna mattegrisar. Minsta katten valde till sist att sova i sin leksakstunnel. Jag föreslog hennes elementsäng, men antar att hon vill gömma sig lite ifall att. Speciellt som jag blev beordrad att klippa deras klor innan de rev sönder möblerna. Inte populärt hos missarna.

Nya tag

Igår slutade jag på 1412 kcal minus 437 motionskcal.
Åt ju precis som vanligt så börjar klura lite på vad den här veckan ska visa. Att jag äter för lite? Eller kanske för näringsfattigt helt enkelt. Tomma kalorier osv.

Idag cyklade jag 30 min på eftermiddagen (gick upp halv tolv) och idag fick jag den där sköna känslan som jag missade igår. Kollade faktiskt cykeln om den var inställd korrekt eller om bandet halkat av, för det var så lätt att trampa. 30 min bara flög förbi. Förut hade jag mindre motstånd och höll 20-21km/h, nu har jag mer motstånd och håller 26-27. Jag blev svettig och kände mig avslappnad och nöjd. Skönt.

Igår och idag har jag fått in lite mellanmål med. Frukt. Det känns bra. Jag blir godissugen om jag inte äter regelbundet under dagen.

Sen har jag fått en ny ovana - klubbor. En klubba ser ju så liten ut och den räcker så länge. Så jag äter kanske 2 klubbor om dagen. Men de innehåller 40 kcal styck. Visst, det kan ju funka, det är ju mycket mindre kalorier än en chokladbit, en glass m.m. Men gäller att komma ihåg att det är 40 kcal styck, och att skriva in dem i dagboken. Det är lätt att bortse från sådant som inte verkar vara mycket.

Jag försökte verkligen få i mig lunch i vettig tid men det blev kl.17 ändå. Det är som att min sega nerdrogade hjärna i kombination med min stelhet och smärta gör att allting tar tio ggr längre tid än förut. Sen slutade jag på 1750 kcal, så lite mer än igår. Kände mig hungrig på kvällen dock, tror jag måste dricka lite mera te eller något under dagen för att dämpa hungern.

Igår

Jag fixade motvilligt frukost på morgonen (kl.12) för att motverka att jag däckar under dagen. Blev bara cornflakes med sylt och mjölk, men det är lättfixat på morgonen när jag är stel och har ont.
Sen satt jag och kollade på serier hela dagen. Tänkte att det nog skulle hjälpa att cykla lite och att jag måste se till att fixa lunch senare. Men jag bara satt där, allting kändes så hemskt och hopplöst. Vad kommer det göra för skillnad om jag cyklar? Allting kommer ändå vara hemskt.
Sen på kvällen fixade jag lite sojakorv med bröd. Skrev in det på nätet och det blev 748 kcal. Hoppsan. Men jag kan äta 1769kcal per dag så det kan jag lösa senare.
Kl.19 satte jag på Biggest loser och cyklade. Orkade i 45 minuter, sen gjorde det ont på ett märkligt sätt. Höll ca 26km/h men skrev in det som 'lätt' motion och det blev 437kcal.
Efteråt kom ingen skön 'jag har motionerat'-känsla utan det kändes som om allt kvittar, som om jag inte har nånting, som om det aldrig kommer bli bättre.

Sen när N kom hem så var det som om allt gick ur mig. Jag kände mig trygg, kunde sluta grubbla, kunde skratta. Det finns ingen som han.

Så..

Min katt är sjuk. Han måste inte tas bort än, men det går inte att veta när det kommer ske.

Först började jag skriva ett aggressivt inlägg om folk som tycker att djur är sämre än barn osv. Så typiskt mig just nu, jag orkar inte ta de här tabletterna längre. Men ändå tar jag dem sex ggr om dagen för annars får smärtan mig att ta livet av mig. Så jag skrämmer bort folk, men jag tar i alla fall inte livet av mig än. Yey, jag blir frisk och ensam.

I alla fall..
Jag skulle ta min katt till veterinären och kolla tänderna för jag vet att de är dåliga, men de hade inga tider så jag tänkte göra det efter vi flyttade i söndags. Men så fick han svårt att bajsa så han fick åka till veterinären förra veckan och så återkomma igår för röntgen och massa undersökningar. Dvs. han fick inte flytta med mig. :(
Tänderna hade blivit riktigt dåliga nu, så var de inte när jag åkte till Sthlm i slutet på augusti. Han hade infektion i en tand och en annan tand hade blivit angripen i emaljen så den kommer förmodligen få tas bort senare. De hittade inga som helst fel med tarmen så de tror att den har någon slags inflammation, men de hoppas att penicillinet för tänderna kommer fixa tarmen med. Men så kom chocken... han har missbildade njurar, förhöjda njurvärden och njursten. Missbildningen kan aningen vara medfödd eller så kan den ha blivit pga njurstenen. Njursten är enormt plågsamt och på katter gör man inte samma behandling som på människor.
Så penicillin, speciell njurmat. Sen koll om två mån av värdena och då sätta in en blodtryckssänkande medicin. Och så förstås fixa tänderna, de ville inte göra så mycket med dem därför att de andra undersökningarna var väldigt påfrestande. När man gör kontraströntgen av tarmen så måste katten vara vaken.

Så i värsta fall kanske inflammationen i tarmen inte ger sig, värdena inte sjunker, han får jätteont av njurstenen eller att en sten t.ex. blockerar en kanal så han får problem att kissa och då kan man nog inte hjälpa honom mera.

Jag har haft min lilla stora kisse i över nio år och alla som känner honom vet hur speciell han är. Folk är antingen rädda för honom eller älskar honom.

Jag bara gråter. Han är ju inte borta än, men det gör så ont i mig att han lider. Även om han beter sig precis som vanligt och det inte syns nåt på honom så kan han ju inte ha infekterad tand och njursten utan att det gör ont. Vad tarmen kan ställa till för konstigheter är ju svårt att säga, finns så många sätt som den skulle kunna vara inflammerad på.
Känner mig ännu mer deprimerad nu. Och mina smärtor bara ökar igen. Det borde inte vara lagligt att läkare kan tvinga människor att lida så här mycket och så här länge.

Mycket idag

Imorse vägde jag in mig på min våg och den visade... 117kg!
Jag förstår inte varför den visar så jävla mkt när jag har cyklat en timme om dagen. Jag har försökt äta mera ordentligt även om jag inte vägt och fyllt i allt jag ätit. Det har jag däremot tänkt göra den här veckan. Och givetvis fortsätta cykla.
Jag tycks ha fått ett nytt ryggskott och det bästa man kan göra när man har ryggskott är att röra på sig. Så cykeln är ett måste varje dag, det är det enda som hjälper mig.
Dessutom har jag fått ischias i högerbenet också så om läkaren kommer med något trams om att jag är bättre så kommer jag skrika åt honom.

Imorse fick jag även genomgå ytterligare en magnetkameraröntgen. Jag hatar det verkligen. Tunneln är 60cm i diameter, tänk efter, det är inte stort. Och så gör det så otroligt ont att ligga på rygg på den hårda britsen. Det gjorde i alla fall mindre ont den här gången än förra, så det var något positivt.

Både igår och idag har jag mått kasst psykiskt och velat köpa nåt snaskigt. Igår sa jag rätt ut att "jag vill tröstäta" istället för att säga "jag är sugen på....". Det kändes ganska bra och det fick min pojkvän att inte köpa nåt åt mig. Alltid när jag varit på jobbigt läkarbesök på sjukhuset brukar jag köpa bullar och godis på Pressbyrån. Idag tänkte jag först köpa en cola, men efter mycket snack med mig själv köpte jag en cola zero och en juice för att få upp blodsockret. Det kändes också bra, ta ansvar istället för att vara ett offer osv.

Och så vet jag inte vad som kommer hända med min katt. :(

Borta 15 oktober 2010

Jag känner mig verkligen som en sämre människa. Igår bad jag min pojkvän att beställa alla mediciner som gick att beställa på apotekets hemsida. Annars slutar det bara med att jag missat att nån medicin börjat ta slut och så får han gå till apoteket och sitta en timme för att hämta ut medicinen. Sen behöver jag ändå hans hjälp för att gå och hämta medicinen från posten, därför när de skickar knark så måste man hämta ut det på posten. Jag vill inte vara en flickvän som behöver hjälp av min pojkvän med allting hela tiden. Jag tycker inte ens att det är så mysigt att duscha ihop längre för även om vi tvålade in varandra förut med så känns det nu som om han tvålar in mig för att jag är handikappad. Verksamhetsansvariga nånting för kbt-terapeuterna ville veta på vilket sätt jag ville ha hjälp av en kbt-terapeut. Jag var inte beredd på att hon skulle fråga så jag hade inget genomtänkt svar. Men jag mår dåligt på så många sätt av diskbråcken. Smärtorna är en, sömnbrist är en, handikappet är en, att inte kunna jobba är en, och att känna sig fullständigt värdelös är en. Det känns som att jag inte klarar av nånting längre.

 

Jag har väl alltid haft bra självförtroende, jag har inte tvivlat på min förmåga att klara av saker, jag har klarat av allt skit som blivit kastat på mig. Men självkänslan har varit dålig, jag har aldrig sett att jag har något värde. Och nu sviktar självförtroendet också, och det framkallar mycket nedstämdhet och hopplöshet. Hopplösheten är nog det mest otäcka. Det sista som sviker människan är hoppet säger man ju. Har man inget hopp kvar så har man inget kvar att hänga sig fast vid.

 

Nu är det väl extra hemskt för min katt är sjuk. Eftersom ingen är här hos dem mer än korta stunder så har ingen upptäckt att han knappt kan bajsa. Men jag märkte det och ringde veterinären i början på veckan. Hon ville avvakta och prata med veterinären innan jag skulle komma in med honom, men veterinären ville se honom direkt så vi var där igår. Han klämde och tittade och kom fram till att han vill röntga honom och göra div. undersökningar. Det gör så ont i hjärtat så ni anar inte. Jag är så rädd att det ska vara något allvarligt med tarmen som kräver en stor operation. Vissa människor klamrar sig fast vid sina djur in i det sista, fastän de ser att djuret lider, men jag skulle inte låta mitt djur genomgå en svår operation som innebär en jobbig rehabilitering. Han är över nio år så det inverkar ju också på ett ev. beslut. Även om min första katt blev 19 så är det ju normalt att katter bara blir 12-15 år.

 

Och nu får jag inte ta hem katterna imorgon som jag hade planerat. Det var något jag verkligen sett fram emot. Jag har inte fått bo med dem sen i januari i princip. Jag ser att de mår dåligt av det och jag ser hur glada de blir när jag kommer hit och de klänger på mig hela tiden. Den minsta sover PÅ mig på nätterna, de större sitter bredvid mig vid datorn, i knät eller vid fötterna. Jag hade lovat dem att vi inte skulle vara isär mera men nu måste jag lämna dem på obestämd tid ändå.

 

Dessutom kan jag inte följa med honom till veterinären på måndag eftersom jag själv ska röntgas då och det i Sthlm. Måste lita på att mina föräldrar lyssnar på vad veterinären säger och kan fatta de enkla besluten åt mig. Det är alltid extra frustrerande nu för tiden när jag inte är med för jag kan ju mer medicin än de kan, även om min medicinkunskap gäller människor så finns det ju mycket likheter, så jag har alltid frågor som ingen annan tänker på att ställa. Känner mig som en hemsk hemsk matte som sviker sina katter på det här sättet.

Borta 14 oktober 2010

Min pojkvän ringde och sa att jag fått brev från kbt och dietist. Jag ringde upp kbt-kvinnan och hon sa att hon hade 1,5 månads väntetid men att de kan se om någon enskild terapeut har tid snabbare. Så får se hur det blir. På pappret från dietisten stod det att jag ska gå på tre föreläsningar, som är en timme långa. Måste kolla hur det ska funka. Ska man bara få gå på föreläsningar? Första föreläsningen hette ”tallriksmodellen”.. Duh.. Jag är sjuksköterska plus har läst tio veckors extra nutrition, jag vet hur det funkar. Det jag var ute efter var ju att träffa någon som kan göra en individanpassad hjälp med hur jag ska äta för att gå ner i vikt och få mig allt osv. Kan jag inte få det får jag ringa läkaren igen och se om han kan hitta nån riktig dietist istället.

 

Kom att tänka på något roligt. När jag såg första avsnittet av senaste Biggest looser USA så låg jag på soffan och åt cheez balls. ;P Men jag kom själv på hur dumt det var. Nu cyklar jag när jag kollar på det istället. J Känns lite vettigare. Det är så kul att höra och se hur de kämpar järnet, och tränarna är ganska rätt på det, de försöker alltid få deltagarna att fundera på varför de blivit så överviktiga. Om man inte vet varför så kan man ju inte ändra på hur man tänker. Det går att gå ner men om man inte har ändrat sig inuti så kommer man gå upp igen. Jag sänkte motståndet med ett kvarts varv igen på cykeln, det blev för hög höjning. Nu kör jag 1 ¾ varv och det är ändå ganska mycket med tanke på att man knappast kommer köra hårdare än 3 varv hur fit man än blir. Blir svettig och ibland måste jag stanna vid 16 min och stretcha baksidan på benen. Eftersom jag har så svårt att stretcha så kan jag inte stretcha ordentligt efteråt. Det hade underlättat mycket. Hoppas att jag kommer kunna börja med det snart. Speciellt höften och rumpan skulle behöva stretchas varje dag för att hindra den här stelheten.


Borta 13 oktober 2010

Idag lagade jag mat för första gången sen jag kom hit. Det blev bara bakad potatis och tsatsiki men ändå, jag gjorde potatisen i ugnen och gjorde ”riktigt” tsatsiki så jag blev stolt över mig själv.

Sen hittade jag en skål jag fått efter farmor och jag diskade den och fyllde den med frukt och har den på vardagsrumsbordet. Dvs, ät frukt!!!!

Blev dock lite fundersam för när jag skulle rinna av yoghurten till tsatsikin så var mitt durkslag borta. Jag har ett litet kök så jag har bara ett par köksskåp. Ingenstans hittade jag den. Så har nån av de personer som har nyckel till mitt hem snott det??? Jag vet inte. Jag hoppas det dyker upp. Skulle kännas väldigt tråkigt annars. Men jag kollade bakom allting i skåpen. :/ Är ju bara tre personer som har nyckel, min pappa, min syster och min vän. Pappa har knappast snott det, haha, och tror inte min vän skulle ta saker. Min syster har ju en tendens att ”låna” saker utan att fråga och glömma lämna tillbaka, men hon har väl ett eget durkslag.

Ja, jag vet inte vad jag ska tro. Känns olustigt.

Jag har även börjat plugga anatomi. Har velat repetera hela det här året, men när jag väl fick tag i mina böcker var jag så väck av medicinerna så jag kunde inte läsa. Nu är det bättre även om det tar väldigt lång tid och jag har väldigt stora koncentrationssvårigheter. Läser en mening och sen glömmer jag bort vad jag gör och så håller det på så.  Men generellt så känns det skönt att göra något.

Min läkare skickade remiss till kbt, dietist, sjukgymnastik. Jag går hos naprapat, cyklar och studsar på pilatesbollen, och läser anatomi och lite i boken Ingen panik medan jag väntar på kbt-terapeuten. Jag behöver ha saker att göra för att inte gå under av att bara vänta på ryggläkarens dom om mitt framtida liv.


Borta 12 oktober 2010

Idag visade vågen 116kg och jag ställde den på badrumsgolvet som är hårt, så jag kör väl med måndagsvikten. Nästa måndag ska jag väga mig och starta Viktklubben igen.


Borta 11 oktober 2010

Invägning på min våg idag. 116,5kg. :S Finns några faktorer som kan ha påverkat: att jag inte skött magen och att mitt golv är mjukt. Vore sorgligt om det var sant för då skulle detta vara det mesta jag nånsin vägt. Och jag som var jättenära tvåsiffrorgränsen innan jag blev sjukskriven. :/

Jag vägde mig på vågen i Sthlm i torsdags och den visade 114kg. Så svårt att veta. Vet inte heller hur mediciner man går upp i vikt av fungerar. Ifall man bara går upp när man sätter in dem, eller om man går upp varje gång man höjer, eller om man fortsätter gå upp, eller om det är svårare att gå ner så länge man tar medicinen.

Har inget internet den här veckan men tänkte att jag skulle börja med att skriva upp vad jag äter även om det inte blir vägt. Ett steg i taget.

Vad mer om vikt? Jag har börjat kolla på Biggest loser, både USA och Sverige. Jag vet att det på vissa sätt är lite förnedringstv. Ville man verkligen hjälpa folk skulle ju alla få stanna tio veckor och sen skulle den som gått ner mest ha fått pris. Men jag tror det kan ge motivation av att se andra kämpa och bli påmind om varför man måste göra det här.


Borta 10 oktober 2010

Pust, höjde motståndet med ett halvt varv idag. Det låter ju som inget, men det var mycket. Försökt hålla kvar med 24-25km/h så det tog mycket i höften och benen. Nästa höjning blir nog ett kvarts varv istället.

Förr så bekom smärtan inte mig utan jag körde bara vidare. Men nu vet jag att smärtan kan vara synonymt med att smärta från mosade nerver i ryggraden så nu tar jag det försiktigt om det gör ont, vilket också alla sjukgymnaster sagt åt mig. Så det är inte min stil att vara så ’mesig’ men jag har inget val, allting måste få ta lång tid.

Det går lite sämre med maten än med motionen. Jag tänker att jag inte ska stressa för mycket, man kan bara ändra en sak i taget. Men nu efter hand kommer jag hålla mer och mer koll på maten också, skriva in på nätet och räkna lite på vad jag får i mig. Det känns ju som att det är onödigt att motionera när man äter slarvigt, även om det är tvärtom. :P


Borta 9 oktober 2010

Igår kväll cyklade jag 50 min i ca 22km/h. Klarade ju bara 10 min innan hundpromenaden. Det gick ganska bra. Fick stanna två ggr och stretcha baksidan av benen. Sen stretchade jag efteråt också förstås.

Sen senare på kvällen försökte jag visa mitt stöd till en vän som har det svårt och så blev jag avvisad. Det påminde mig om att jag MÅSTE sluta ge mer av mig själv än jag får tillbaka. I år har jag varit en sån person som man vänder sig till när man verkligen har det svårt, men de personerna visar inget stöd när jag själv har det svårt. Även den här personen vände sig till mig under en period när det gällde en sak som dennes vänner inte ”dög” till. Har personen hört av sig hur det går för mig? Nej.

Jag har blivit bättre på att göra den här avvägningen, men jag är fortfarande lättlurad. Tyvärr blir jag mer och mer bitter och cynisk ju mer sånt här händer. Vilket jag tror går ut över mina riktiga vänner då och då. Jag menar, jag stöder en person i tre år under hur många svårigheter som helst när hennes andra vänner skiter fullständigt i henne. Sen blir jag bara helt dumpad för just de där vännerna när saker är bättre igen. Hur gör man för att veta när någon är på riktigt?

I alla fall så påminde det personen går igenom något som jag gick igenom under många år och det var lite jobbigt att tänka på det igen. Mitt i det så kollar jag ner på mina fötter och ser tofflorna som min mormor har stickat. På nåt sätt kopplar jag ihop det med farmor och tårarna börjar strömma. Fan! Vem bestämde att ta min farmor när det började gå uppåt istället för nedåt? Det var inte rättvist!

Och vem stödde mig när farmor dog? Inte de som jag lagt mest energi på i alla fall. Suck. Det ”roliga” är att man märker att alla läser det jag skriver på facebook. För då och då blir de nyfikna på vad man menar när det är något som kan tolkas som roligt skvaller. Så de vet om när jag har det svårt, men ändå skiter de i mig. Jag måste komma ihåg det. Jag måste komma ihåg vilka som verkligen ställer upp. Vilka som hälsat på mig, vilka som hjälpt mig, vilka som undrar hur jag mår.

Nu låter jag så bitter igen, och jag är väl det också. Hur kan man då veta vilka som är på riktigt och inte? Så jag slipper bli sviken igen och igen och igen och kan sluta vara så jävla bitter!!!

 

När jag blev ledsen så fick jag ett sånt sug att hoppa upp på cykeln igen. Jag tänkte att jag kanske hade cyklat tillräckligt och att ryggen nog kommer protestera tillräckligt imorgon, men kanske är det ett bra tecken att jag får sug att cykla när jag blir ledsen och deppig? Jag hoppade upp iaf och cyklade 10 min i 24-25km/h. Sen fick jag lite väl ont i höften och tänkte att det är inte värt att ha jätteont imorgon, plus att jag redan kände mig lugnare. Bättre att cykla än att äta.

Men idag var det helt okej när jag vaknade. Jag cyklade 30 min 24-25km/h och det gick lysande. Känns skönt att öka takten lite. Imorgon ska jag nog öka motståndet lite också. Eftersom det inte finns några siffror på motstånd så räknar jag antal varv från minst motstånd. Bra att hålla lite koll på framstegen.

Är kanske mycket svammel ibland, men jag tycker det är viktigt att förstå varifrån olika impulser kommer, och se hur man kan reagera när (negativa) känslor dyker upp. Man måste ju inte agera destruktivt varje gång man mår dåligt. J


Borta 8 oktober 2010

Jag är hemma i min lägenhet i Östergötland för kanske sista gången. I somras när jag var dödstrött på Inneboende X så kändes detta som ett riktigt hem. Det var rent och fint, och tyst och lugnt. När jag nyss flyttat hit så var lägenheten bara en påminnelse av att farmor dött. Hon dog bara några veckor efter jag flyttat hit. Speciellt sen när jag ärvde saker efter henne, möbler, spegel osv. så var det en hemsk påminnelse när jag kom hit och jag grät på kvällarna. Nu är det nånstans emellan de två känslorna.

Igår fick jag gå upp kl. sju för att åka till vårdcentralläkaren och sen åkte vi till Sthlm vid halv fyra, så det var en lång dag för mig och ryggen. När vi gick från parkeringen till huset mötte vi min syster. Hon sa hej i farten, kollade knappt på mig och gick bara vidare. Det var konstigt. Hennes ansiktsuttryck och blick var ännu konstigare. Den var inte ’sur’ utan sa på nåt sätt ”jag tycker inte om dig” och var konstigt självbelåten. Har aldrig sett henne sådan tidigare. Det var obehagligt och nu är jag rädd för att gå ut för jag vill inte behöva få den svårtolkade blicken igen. Hon har väl rätt att tycka vad hon vill, men om det var jag som skulle gifta mig med ett svin så hade hon (förhoppningsvis) vägrat ställa upp på det.

Sen när jag kom in i min lägenhet så mötte mig en bajslukt. Då var det bajs på mattan som är under kattlådorna och ingen hade mödat sig med att skölja mattan. Lägenheten var även i ett stort behov av dammsugning. Så det var tråkigt att mötas av det. Sen på kvällen luktade mitt sovrum unket och det var fuktigt och kallt, frös flera timmar trots att jag hade två täcken innan jag fick upp värmen. Så jag fick inte mycket sömn och lägenheten kändes inte så hemtrevlig. Idag hjälpte pappa mig med mattan och sopade lite så lägenheten inte var riktigt så grusig/hårig/dammig.

Annars så väckte min hund mig imorse kl. sex när mamma lämnade honom. Jag hade missat att hon trodde vi kommit överens om det, jag sa bara till vovven ”kanske jag kan vara din dagmatte igen när jag kommer ner”. Så jag blev förvånad men såklart han får vara här, han är och förblir min ögonsten i livet. Jag hade otroligt ont efter all pärs igår och kom knappt upp ur sängen. Kom inte iväg med hunden förrän kl.12:30 och vi kom inte långt. Försökte gå med en krycka och hundkopplet i andra handen, men det var svårt. Tog några extra Oxynorm (snabbverkande opioid, typ morfin) innan och sen när vi kom hem började smärtorna lugna ner sig lite. Hade försökt cykla innan för att mjuka upp men jag hade för ont.

Grejen med opioiderna är att jag känner ännu mindre hunger. När klockan blev 17 började jag bli allt segare och segare i huvudet. Då insåg jag att jag inte ätit någonting alls på hela dagen. Dock hade kroppen förstås redan insett det och jagat ner mig till kiosken för att köpa cola. Så det blev cola och snabbnudlar till kvällsmat. Inte det bästa man kan äta förstås.

Förstår om det låter som att jag inte bryr mig om vikt och hälsa men det är verkligen inte så. Det går inte att förklara hur det är att vara avtrubbad och inte ha koll på tid och vad som händer. För att inte tala om den enorma tröttheten som kommer både från smärta, sömnbrist och knarket. Ibland känns det som att göra en smörgås är att laga en stor middag. Och ibland känns det som att själva ätandet är en alldeles för stor och jobbig process. Lite därför jag också hoppas att om jag får igång cyklandet ordentligt att det kommer skapa mera hunger. Jag kunde kanske sätta alarm på att äta, men jag har redan alarm på när jag ska ta piller och inte ens det kommer jag ihåg. Eller när jag sätter in nåt i ugnen och sätter på timern. När mobilen sen ringer tar det bara ett ögonblick och så har jag redan glömt bort pillrena eller maten i ugnen. Jag behöver nån som påminner mig om att äta, inget annat funkar. Min pojkvän har inte de bästa matvanorna, men han försöker påminna mig om att äta. Speciellt om han märker att jag är extra trött, ledsen eller virrig. Då frågar han om jag ätit och om jag inte kommer på nåt att äta, vilket jag verkligen inte gör ibland, det står liksom helst still i hjärnan trots att jag VET vad som finns i frysen, så säger han åt mig vad jag kan äta. Eller så gör han mig en smörgås och så kommer min hunger igång och jag får lite energi att tillaga något.

Men jag vill INTE väga så här mycket. Exakt hur mycket ska jag se på måndag när jag väger in mig på min egna våg som jag sen ska ta med mig upp till Sthlm. Tyvärr har jag inte längre så mycket kämpaglöd som förr. Eller hur man ska förklara det. Jag orkar inte med att träna så att det gör ont, trots att det inte är något farligt ont. Jag klarar inte av mera smärta än den jag redan har. Så jag cyklar gärna, men inte så att det blir så ansträngande att det gör ont. Det är ju inte farligt att ta i med musklerna så man blir jättetrött, men för mig är den ömheten för mkt smärta.

Det är inte lätt. Men det är ingen som förstår det. De ser bara att jag är tjock och tycker att jag är dålig som inte går ner i vikt när jag behöver göra det för ryggens skull. Som sagt, ingen läkare förutom en psykiatriker i Lund har erbjudit att skicka en remiss till en överviktsklinik. Så synd att jag flyttade från Skåne och missade både min fantastiska kbt-psykolog och remissen till överviktskliniken. Men jag tog för givet att sån högklassig vård fanns här uppe också, vilket den inte gjorde…. Och jag var tvungen att flytta, jag höll på att gå under psykiskt av att bo där utan familj, riktiga vänner (som jag kunde se ofta, har två riktiga vänner kvar där nere) och min pojkvän. Men det var bara ett sidospår.

 

En vän till mig som har en kronisk sjukdom sa att han vill starta en blogg. När jag frågade vad den ska handla om sa han att den ska vara som min, ett sätt att skriva av sig om ”sitt jox” dvs sjukdom och sånt. Då slog det mig att jag inte längre borde ge om ursäkt för att jag skriver om ryggrejer. Hälsa är mitt stora intresse och denna hemska ryggsjukdom har ju i hög grad med hälsa att göra. Jag borde inte be om ursäkt för att jag skriver om det istället för bara jättepeppiga saker om att jag rasar ner i vikt och tränar jättehårt. Jag har drabbats av det här, det är inte mitt fel och jag kan inte be om ursäkt för det. Däremot är jag helt för att inte sitta under sin offerkappa och tycka synd om sig själv. Självklart får man göra det ibland, sitta där under och gråta en skvätt över att livet gett mig all denna smärta (både psykiskt och fysisk). Men sen får man knuffa bort offerkappan och göra något kreativt för att bli bättre. Både något för att bli bättre fysiskt och för att bli bättre psykiskt. Därför att offerkappan kommer inte ge något gott, den kommer bara göra att man mår sämre, både fysiskt och psykiskt. Vi kan inte rå för att vi drabbas av hemskheter i livet, men vi kan välja vilken väg vi går därifrån, gå vidare och förbättra det som går att förbättra, för det finns alltid något man kan göra för att må bättre, eller fortsätta gömma sig under offerkappan och gå i väggrenen och tycka synd om sig själv. Att acceptera är det allra svåraste, men man behöver inte acceptera det för att välja vägen där man gör något kreativt och börjar kämpa för att få et bättre liv, men det underlättar om man lyckas acceptera. Jag har inte lyckats med det. Jag tycker fortfarande att detta är så sjukt orättvist att jag inte får någon belöning för allt jag kämpat med i så många år. Och att jag inte ens kan få det bekräftat att läkarna gjorde fel, att det är deras fel att jag är i den här sitsen. Jag kan inte acceptera det. Tidigare sa jag att jag har genomgått många svårigheter men jag har användning för dem i mitt jobb, att det gjorde mig till en bättre sjuksköterska. Men detta som jag måste gå igenom nu gör ingen nytta, det är överkurs i att öva sig i att förstå hur det är att vara patient, det kommer bara leda till att jag får svårt att få ett jobb och eventuellt att jag får svårt att kunna jobba som sjuksköterska. Ifall det skulle sluta med att jag inte kan jobba som sjuksköterska skulle jag gå under. Jag har 350 000 i studielån och jag har bara ett år kvar att studera, så jag kan inte utbilda mig till något annat. Målet med allt mitt kämpande har varit att få en bra utbildning och nu har jag fått det. Skulle jag inte få använda den utbildningen skulle det vara att slutligen knäcka mig.


Auch

Blev inget klistra in vad jag skrivit när jag inte haft internet idag heller. Har inte varit en bra dag idag.
Vaknade sent, hade jättont i ryggen, tog extra morfin, glömde äta lunch, blev jättesnurrig och förvirrad och däckade gråtande, fortsatt ont i ryggen och en konstig skarp smärta i stötar rakt genom ljumsken.
Satte mig på cykeln och cyklade långsamt och försiktigt. Gjorde riktigt riktigt ont, men jag hoppas att jag har mjukat upp och kommer klara av magnetröntgen imorgon.

Och så min sjuka katt som ska röntgas samtidigt som mig. Hoppas de inte hittar något allvarligt fel, för jag orkar inte förlora honom också.

Inget internet

Jag har inte haft tillgång till internet sen jag skrev sist. Har skrivit ändå så senare ska jag klistra in allt jag skrivit under tiden. Det har varit väldigt känslostormande.
Men inte nu för nu håller jag på att få mitt fjärde migränanfall i år. Jag som aldrig fått migrän i hela mitt liv innan allt detta hände.
Cykel cykel cykel :)

Blev "bara" 30 min igår. Eftersom jag ska åka bort imorgon så ville jag tillbringa kvällen med min hunk till pojkvän. Idag ska jag däremot försöka få in omgång 2 innan han kommer hem.

Det känns förstås i rumpan och i musklerna att jag börjat cykla igen. En timme per dag kan ju vara mycket att gå till från ingenting, men jag tycker att det är bättre att i så fall cykla med litet motstånd och långsamt än att inte göra det alls. Det är det som är så bra med cykel, finns så många olika sätt att variera sig. Och ja, den ska förstås följa med mig när jag åker bort. :)

Känns väldigt bra att ha något positivt att koncentrera sig på. Det är inte roligt när det bara finns negativa saker att skriva. Det här året är det värsta i mitt liv och jag kunde inte vara mer tacksam över att jag även har de bästa medlen för att ta mig igenom det nu. Hade detta varit för några år sen hade det inte gått så här pass "bra" (psykiskt).

Imorgon ska jag träffa min vårdcentralläkare. Han kommer bli besviken över att ortopeden vägrar ta över ansvaret för sjukskrivning och mediciner. Ända tills jag blir opererad kommer det vara så och sen kommer han få ta över igen efter det. Jag förstår hans frustration, vilka vet bättre om ortopedisk smärta och sjukskrivning än ortopeden? Men som patient orkar man inte ta den fighten, även om man är sjuksköterska. Det egentligen syftet med morgondagens möte är att vi ska prata om att jag ska få någon att prata med, förhoppningsvis en kbt-terapeut. Den jag hade sist var så jäkla dålig så jag hoppas att jag nu kan få någon med mer kunskap. Det räcker inte att vara skötare och gå en kbt-kurs för att kunna behandla människor, även om psykiatrin tydligen tycker det. Annars har jag valet att gå två terminer hos psykologstudenterna. Men det får man betala själv.

Nästa vecka när jag är i min hemhåla igen och fixar i lägenheten har jag bokat in två tider hos min favoritnaprapat. Ser fram emot det. Tyckte det vore bra att göra inför magnetröntgen den 18e. Även om det går bättre att ligga på rygg nu så kommer smärtorna börja gnaga under de 40 min som jag måste ligga alldeles stilla inne i röret. Förra gången blev inte bilderna bra eftersom jag inte kunde ligga helt på rygg utan fick ligga lite snett men ändå hade mer ont än jag haft nånsin. Tårarna rann och musklerna började liksom skaka, de gör det när man har riktigt jäkla ont, det går inte att hindra. Personer som har svåra smärtor över hela kroppen kan få liksom som anfall när de har svåra smärtattacker.

Ja, och så har jag sänkt morfinet lite igen eftersom jag fick svårt att kissa. Men valde att bara sänka nattdosen istället för både dag och natt. Känner inte av lika mkt abstinens den här gången, men har svårt att sova och känner mig orolig. Jag måste ta flera korttidsverkande morfinkapslar istället, eftersom jag får ont utan mitt morfin. Det är ju samma verksamma ämne och samma biverkningar men jag har en teori om att eftersom de är korttidsverkande så är de ju inte där hela tiden och påverkar kisseriet som det långtidsverkande. Får väl höra med läkaren. Blir mycket att trycka in på vår korta tid imorgon.

OCH det allra bästa: Jag ska ta med mig kissemissarna upp hit sen när jag åker hem igen. :) Sen måste andra personer packa ihop och flytta mina grejer, det känns inte lika roligt men jag övar mig i att inte tycka att jag är en dålig människa för att jag behöver hjälp. Vovven kommer antagligen att fortsätta bo växelvis hos min mamma och gamla dagmatten i Skåne. Ser inte att han kommer kunna bo hos mig på mycket länge och han är nästan 9 år nu. Han har visat tydligt att han inte orkar flytta mera. Det känns inte bra för jag litar inte på andra människor att ta hand om mina bebisar även om jag vet att de gör ett bra jobb. Skulle han råka ut för någon olycka när han är med någon annan skulle jag ha svårt att förlåta den personen. Gissar att det är ungefär så som jag hört flera mammor säga ang. deras barn.
Nu kom jag av spåret igen. Hurra hurra, mina katter ska komma hem! (Och Inneboende X är rädd för en av mina katter :P)


Jag älskar min motionscykel :)

Cyklade 55 min igår. Idag har jag cyklat 30 min hittills, men ska ge mig upp på den sen igen. Utöver det så tränar jag stabiliseringsmusklerna på bollen tio min/dag. Kommer utöka det när jag kan.Jag kan inte sova

Vet inte varför. Jag var förvirrad förut och råkade ta en morfintablett istället för magtablett så jag är väldigt trött. Men det är väl nåt. Vill inte väcka pojkvännen för han ska upp tidigt och gå på en tråkig utbildning hela veckan.

Jag är med i lite div olika sjuksköterskeföreningar och får lite olika tidningar inom ämnet. Vår facktidning är nog bästa facktidningen tror jag. Står inte bara en massa trams utan det är artiklar om riktig forskning och teman m.m. När jag blev sjukskriven blev jag så ledsen över att förlora jobbet så jag orkade inte ens läsa om det. Men nu på sistone har jag börjat läsa igen. Det är ganska tufft, för jag känner att jag borde vid det här laget har jobbat i 15 mån och inte i EN mån. Har känt mig gammal sen jag började med utbildningen och att förlora ytterligare så här mycket tid som borde läggas på att jobba känns inte alls bra. Det är ytterligare en sak att sörja. Och så står det saker i tidningarna som jag hade kunnat använda i jobbet jag förlorat. Jag känner mig så utanför nu. Känner mig inte som en sjuksköterska längre. Känner mig bara misslyckad.

Denna utbildning tog jag mig igenom i alla fall. Den gick inte med den förra. Jag hade då gallsten och precis som nu så var det ingen som ville hjälpa mig. I två år hade jag magkramper, kräkningar och illamående. Till sist fick jag inte ens komma till en vårdcentral. Jag bodde då i Kristianstad och ringde varje vårdcentral där och alla vägrade ta emot mig. Jag sa att jag inte hade ens fått behålla vatten på två dar och sjuksköterskan sa att jag skulle gå till apoteket och köpa receptfria magtabletter. Det var allt. På min födelsedag 2005 upptäckte mamma att mina ögonvitor var gula. Då hade jag inte fått behålla nåt annat än nyponsoppa på två veckor (jag äter inte nyponsoppa sen dess). Åkte till akuten, helt slut av den hårda fastan, den första sjuksköterskan ville inte låta mig komma in men skickade mig ändå till steg nr 2, dvs att bli ordentligt bedömd av en sjuksköterska. Hon såg direkt att nåt var fel och skickade in mig. Tillbringade hela födelsedagen på akuten men fick ett ultraljud och diagnosen med enormt mkt stenar i gallblåsan. Jag åkte hem på kvällen men fick en ny tid dagen därpå och då blev jag akutinlagd. Efter det blev jag utkastad från skolan för jag varit sjuk så mycket och jag fick vet det i ett väldigt otrevligt brev där det stod att jag "inte var tillräckligt motiverad och att min plats skulle gå till nån som var mer intresserad". Tack för den.

Så ja, jag är en fighter, en riktig jävla fighter. Nåt annat kan ingen säga som vet hur mitt livet varit sen mellanstadiet. Jag har aldrig fått en paus, aldrig. Trodde verkligen att det var nu i år som jag skulle få det, men det fick jag inte. Är väl därför jag har så svårt för folk som gnäller men inte gör något åt saken. Som t.ex. att gnälla över att inte bli bra i ryggen men inte göra sina övningar. Eller gnäller över något självförvållat, som t.ex. baksmälla. Jag fattar att det är jobbigt att höra, men jag vill bara att folk ska se sig omkring och se de som verkligen kämpar mot något så mycket större och vara tacksamma för att de har det så jävla bra och/eller sluta se sig själva som offer och inse att de själva har valt allt de gjort och ingen har tvingat dem.
Jag anser absolut inte att jag är den enda som fått ett svårt liv (eller svår början iaf), som lider av hemska sjukdomar eller som måste kämpa som en galning genom livet, absolut inte, och jag känner dessutom flera sådana fantastiska människor, men det är inte dem jag syftar på heller.
(Ja, jag har sagt detta förut men eftersom människor fortsätter gnälla så mycket så är det omöjligt att låta bli).


Födelsedagen

Min älskling fyllde 30 år igår och jag hade sen länge bestämt att detta skulle bli så bra som jag bara kan fixa under omständigheterna. Från början ville jag lite väl mycket: dyr present, middag ute på dyr restaurang, lyxtårta. Efter mycket om och men bestämde jag mig för att köpa en Playstation Two till honom. Men de hade stigit en del i pris och jag ville även köpa spel, extra handkontroll och  minneskort. Till sist hittade jag iaf en skapligt billig men ny PSTwo. Roligare att köpa en ny än begagnad när det är present tycker jag. Från början ville jag chippa den också, men det gick bara inte. Sen köpte jag mat och bakade bröd och jordgubbsfromagetårta och vi bjöd mina föräldrar på en lyxmiddag (som de sa ^^).
Min pojkvän blev riktigt nöjd.
Märkte att jag hade stressat alldeles för mycket över det här för när sista gästen hade gått började jag gråta och sen däckade jag några timmar. När jag vaknade kände jag helt tom och konstig. Som om allt var slut, som om jag inte längre hade något att se fram emot. Var riktigt otäckt.

Idag känns det mycket bättre i alla fall och idag är jag bara glad över att min pojkvän blev så nöjd. Det finns ingen bättre än honom så det var så viktigt för mig att han blev nöjd. Tror han blev glad att mina föräldrar kom, hans familj bor så långt bort.

Yes!

Igår fick jag hit min gamla motionscykel. Så underbart skön att cykla på. Och nu satte jag på gelpaden på den så nu blev det riktigt mjukt. Cyklade tio min igår för jag var så stel efter all städning, bakning och matlagning. Orkade bara tio min för jag var helt slut och yr efter all stress. Kroppen orkar inte så mycket just nu och inte jag heller. Känns som att det inte borde vara så men det tar mer på kroppen än man tror att ha ont och gå på starka mediciner.

Idag cyklade jag 30 min och hoppas jag kommer cykla 30 min ikväll med. Foten somnade inte och ischiasnerven retades inte. Halvvägs så kände jag hur det började dra i vaden och baksidan av låret på det "dåliga" benet, lite som om kramp var på väg. Jag pausade och stretchade benen. Det var inte speciellt skönt, men det hjälpte och sen kunde jag cykla färdigt utan problem. Vid 30 min kände jag att jag kunde fortsätta cykla, men nu har jag ju inte cyklat på ett tag så mycket bättre att prova ikväll igen. Sist jag cyklade så tyckte jag att det var skönaste att cykla två ggr/dagen när det gäller själva uppmjukningen av kroppen. Sen så är det motivationen som kan svikta vid att ge sig på cykeln två ggr/dag.

Jag hoppas att hormonerna som frisätts vid motion kommer hjälpa min begynnande depression.

Jag har fetma

Idag fick jag ett sånt där vänförslag på Facebook. Det var en gammal vän från mellanstadiet. Vi var tre tjejer som var lite mulliga på mellanstadiet och hon var en. Nu såg jag så jäkla snygg hon blivit. SMAL och snygg. Och jag vet att den andra tjejen också blivit smalare även om hon fortfarande är mullig (länge sen man använde det ordet förresten). Dessutom var vi tre tjocka tjejer på högstadiet också (andra tjejer) och jag vet att i alla fall en av dem har blivit mkt smalare. MEN JAG HAR BLIVIT TJOCKARE!
FAN!

Jag hatar det här så otroligt mycket. Jag gick ner 1-1,5kg i veckan i mars-april när jag började jobba. Min handledare och jag tog samma t-bana till samma håll och vi gick tillsammans. Jag orkade inte motionera så mycket utöver jobbet men det räckte med det. Och sen stod jag still första månaden efter ryggen pajade och så när jag började med medicinerna POFF upp 13 kg. Det går inte att må bra när vågen gör ett sånt hopp. 13 kg är ett jävla jobb att gå ner, jag pallar inte att ha dem med.

Jag säger alltid att man inte ska betrakta sig som ett offer (för omständigheter). Av med offerkoftan och gå ut och gör något med ditt liv! Och jag har försökt i flera månader, men senaste månaden har det tagit stopp. Jag orkar inte, jag vill inte, jag har ingen lust längre.

Det bästa vore att köra en sån pulverdiet ett par veckor. Jag äter ändå inte mkt till mat, idag t.ex. har jag ätit chips och plopp och klockan är ju 21:40. Men jag känner mig själv så väl att jag vet att om jag har ett så dåligt förhållande till mat som jag har just så kommer hjärnan triggas och bli knäpp av att gå på pulverdiet. Men om jag kunde göra det fyra veckor och gå ner de 13kgna igen så hade det nog hjälpt mig mycket.

Men det går inte.....


RSS 2.0