Privat

Ett privat inlägg. --> Länk
Be om lösen om du tappat bort (och tror du har rätt att läsa).

Pizza

Ville laga mat tills N kom hem men fick så ont i benen och ryggen. Vet inte varför, kanske jag cyklade för fort, tog i för jag ville känna mig svettig och sen har jag börjat sitta som en hösäck i stolen.
I alla fall så orkade jag inte det pga smärtorna, så föreslog att han skulle köpa hem pizza, var länge sen vi åt.
I vanliga fall orkar jag en halv köpepizza, sen är jag proppmätt, men nu orkade jag bara en tredjedel. Min magsäck har verkligen krympit. :)

Tisdag

Skulle åka och få ögonbrynen fixade idag, men som tur var kollade jag innan efter mitt färdtjänstkort och då visade det sig att min sambo fått med det till jobbet. Jag skulle till samma tjej för pedikyr på torsdag så hon lade till ögonbrynen då och det verkar inte som att jag behöver betala vilket man vanligtvis måste göra om man inte avbokat 24 timmar innan. Jag sov inte så mycket, vaknade halv nio av en störd dröm och det kändes ganska bra att gå upp och få ljus hela dagen. Fick ta två red bull för att hålla mig vaken, vill inte veta hur mycket kalorier det var, måste fixa några sockerfria.
Men det kändes ganska bra att gå upp tidigt. Jag har cyklat 20 min, gjort magövningar och städat. Vet att jag städade för mkt för ryggen, men jag hann ändå inte göra så mycket, bara plocka i ordning och dammsuga vardagsrummet. N är sjuk så visste att han inte skulle vilja dammsuga när han kom hem. Gör det hellre själv då. Nu ser vardagsrummet anständigt ut. Lite värre är det i köket. Vet inte varför de inte installerat vår diskmaskin än. Suck.
Börjat få lite panik därför att efter operationen kommer jag inte klara av att göra nånting alls och då måste det vara fixat här med öppna ytor och saker lättillgängligt och det funkar inte om det är stora diskberg i köket.

Men gräset och träden har typ slagit ut över natten efter den otroligt varma helgen. :D Härligt!!!!

Måndag?

Totalt ur gängorna.
Det beskriver väl allt just nu.
Mådde ganska bra när jag vaknade för ovanlighetens skull. Kanske är bra att lägga sig tidigare, även om jag inte somnade förrän vid halv tre.
Sen blev jag väldigt yr, illamående och förvirrad. Allting var suddigare än vanligt. Skulle laga mat tills N kom hem tänkte jag, för jag vet att han inte äter lunch på jobbet. Men så blev inte maten som jag hade tänkt och när han kom hem blev jag ledsen och började gråta för att jag sabbat hans mat.
Överkänslig deluxe.

Jag har bokat in att fixa ögonbrynen och få pedikyr den här veckan. Har ingen lust, men ska gå ändå. Känner mig stressad bara.
Men jag ska avboka Smärtmottagningen, orkar inte höra att jag måste sluta med opiaterna just nu. Får ta det efter operationen när de förhoppningsvis tagit bort det mesta av smärtan.
Matregistreringen till Överviktscentrum gick sådär. Började på morgnarna, men sen missade jag det. Får fylla på lite med hur jag brukar äta. Och inte försköna det, utan den hårda sanningen. Måste också göra en analys av matregistreringen, hoppas jag orkar det imorgon. Hade tänkt hinna träffa både handledare och läkare innan operationen, men det är ju bara 25 dagar kvar så det är kanske inte så troligt längre. Vi får se.

Det märks på töserna här hemma att nåt har hänt. De ska ha uppmärksamhet hela tiden och verkar inte riktigt veta vad de vill heller. Försöker roa dem så gott det går, men jag är så sjukligt trött. Och jag vet att jag bett om värme och det är bra mycket bättre än kyla, men värmen har gjort mig ännu tröttare.

Själv försöker jag hitta varenda sevärd sci fi- eller fantasyserie som jag kan se en gång till eller mot förmodan har missat. Har även laddat hem många ljudböcker i fantasy-genren som blivit tv-serier nu, men jag har svårt att sätta på en ljudbok och även om jag har min stickning så är jag van vid att vila ögonen på något annat. Blir stressad.
Ja, jag pillar med min senaste stickning i princip hela min vakna tid. Den tar lång tid för det är ett riktigt pilljobb med så många garnnystan att hålla reda på, men det gör ingenting. Har också roat mig med att sy upp byxbenen på fyra byxor. Skulle gjort det redan i somras, men har inte orkat ta fram symaskinen. Nu gjorde jag det, men då låg inte pedalen där den ska, så det blev att sy för hand. Men nu har jag fyra nya byxor i alla fall. Mitt sista par hade blivit alldeles noppriga så det var hög tid. Det är bara enkla mjuka, stretchbyxor så de håller inte så länge, men kostar inte så mycket heller och är rätt snygga.

N har blivit sjuk, har hosta och feber. Hoppas verkligen inte jag blir sjuk. Hoppas hoppas hoppas inte.

Sova sova säng säng säng?

Ju sämre jag mår på dagarna ju svårare har jag att förmå mig gå och lägga mig på kvällen. Morgnarna är värst, då är jag yr och illamående, lite som att vakna med en mild baksmälla varje jävla morgon. Så jag ser ju inte fram emot dem direkt. Sen så är det efter kvällsmedicinen som jag mår bäst, den innehåller lite extra smärtstillande av olika sorter för att jag ska få sova, och bieffekten är att jag blir lugn. Så jag mår ganska bra på kvällar/nätter och då är det svårt att gå och lägga sig och veta att när morgonen kommer är allting tillbaka till det värsta igen istället för att sitta upp och ha det bra.

Ikväll hade både mina bästa vänner tid att prata lite, så det var skönt. Lite jobbigt att må dåligt precis när alla blev långlediga och det dessutom varit jättefint väder. Jag är ju inte den som själv säger "Hej, jag behöver dig en stund".

Har även fått N att laga mat med mig igen. Han vill ju egentligen helst leva på LCHF-kost, men har ingen ork att läsa på och fixa det. Själv har jag haft svårt att förstå att jag faktiskt har råd att äta dyr mat nu, så om det går åt ett helt quornpaket till vår mat så är det lugnt. Inte lätt när man levt på existensminimum i så många år. Och nu när jag fick aptit igen efter alla shakes, så har jag planerat och beställt mat. Sen får han laga och jag fixar lite runt omkring och säger vad han ska göra. Så får vi båda mat och jag slipper få ont i ryggen. :)

Lemonad

Jag är inte religiös, men jag tänker att det måste vara skönt att vara det. Att ha något att känna trygghet till när allt går åt helvete. Jag försöker hitta tryggheten hos familj (N), vänner och att hitta någon mening och något positivt med sånt som händer. Lite som att om livet ger dig citroner, gör lemonad. Klart att det inte funkar jämt. Men ofta. T.o.m. när det gäller farmor så är jag glad att hon gick bort i sömnen och inte behövde kvävas till döds av sin KOL. Inte för att det hjälper sorgen så mycket, men det hjälper en att leva vidare. Jag har gått utbildningar som gått åt skogen pga att jag varit sjuk så mycket, men jag har fått vänner därifrån istället.
Jag måste tro att det kommer något positivt ur allt, att det finns en anledning till att skit händer.

Idag har jag varit så väldigt ledsen. Har inte gråtit så mycket utan det är mest en känsla inom mig. Känner mig bara ledsen. Så ledsen att jag inte orkar göra nånting annat än att kolla på serier och pyssla. Håller på med en lite mer avancerad stickning med tre olika färger. Det ger mycket distrahering.

Trots att jag visste det så är det fint att upptäcka hur alla hade en relation till min kisse. Han lät ju ingen gå förbi utan att haffa dem. Sen var det verkligen inte alla som tyckte om det, men han var inte obemärkt. Så det var inte mitt påhitt att han var speciell. Han var det. Det kommer inte finnas nån som han igen.

Lite av varje

Pappa hörde av sig och ville komma upp på söndag med mamma och min systerdotter. Lite för kort varsel att fråga två dar innan. Vi skulle inte ens hinna städa upp ordentligt imorgon även om vi satsade hela dagen och knäckte min rygg. Mina föräldrar är så pedanta, jag orkar inte se mammas min när hon tänker att köket är äckligt. Sen har N lite för lite ork för min systerdotter, men jag vill ju träffa henne. Hon är ju jobbig ibland, men när hon var här i julas var hon så go och glad hela dagen. Men inte så kul när hon bara går runt och slåss och skriker och ska ta sönder saker i flera timmar.
Blev irriterad att de inte kunde säga till i god tid. Jag behöver besök, jag behöver avbrott från mitt ständiga ångest-ältande. Men det bara går inte. Jag har slutat svara i telefonen om jag inte känner att jag verkligen vill prata med personen som ringer och får göra samma sak nu. Jag skulle bara känna mig stressad.
Sen är jag lite sur på mamma fortfarande efter det där mailet jag fick ang. min kisse. Har ingen lust att prata med henne så kort efter han somnat in.
Så jag fick avstyra det hela. Pappa förstod. Han är så bra, min pappa. Han har gett mig lite ångest, dålig självkänsla och känslan av att aldrig nånsin duga, men det vet han inte om. Antar att alla föräldrar ger en något dåligt, men förhoppningsvis mer bra än dåligt. Förutom det så är min pappa en fantastisk människa. Jag och min syster har alltid haft problem med mamma, jag har alltid haft bättre kontakt med pappa.

I övrigt känns det lite bättre idag. Sov några timmar i förmiddags, tillräckligt för att klara mig på med lite energidryck till hjälp. Har blivit bättre på att inte få ångest av trötthet. Att ständigt vara trött av medicinerna har väl hjälpt. Klarar sömnbrist bättre, även om det blir för mycket ibland fortfarande.
Men så tomt det är här hemma. Går och kollar på katterna säkert en gång i timmen för att se att de mår bra. De tycker jag är alldeles för klängig. Men de gör inte så mycket väsen av sig, mina töser, medan stora pojken ständigt skulle ha uppmärksamhet och ligga bredvid mig (helst på mig).

Inläggen blir lite osammanhängande och kanske även irrelevanta just nu, så jag ska sluta svamla för stunden.

Blörk

Vill inte skriva mer om vilken fruktansvärd dag det varit. Jävlar vilket ångest. Jag är nu helt slut psykiskt. Hoppas det går uppåt men just nu känns detta som droppen. Jag vågar inte vara ensam. Men jag är stolt över att jag gått utanför dörren två dar i rad, om än bara för att gå ner till kiosken och köpa en glass och idag följde N med.

N ja. Vet att jag sagt det förut, men hur i helsike hittade jag en sån fantastisk människa att dela mitt liv med? Säg vad man vill om Inneboende X, men jag kommer vara honom tacksam resten av livet för att han en torsdag fick för sig att para ihop mig och N. Ingen av mina tidigare karlar (småpojkar) hade ställt upp på det sätt som N gjorde idag och gjorde på ett sånt fint sätt.

<3

Slutet

Nu är min sambo med kissen hos veterinären.

 

Han satt i knät flera timmar, hans favoritsysselsättning. Sen låg han på balkongen och luftade sig. Han älskar betonggolv och badkar. Han gillar väl hårda svala ytor av nån anledning. :)

 

Kändes som att mitt hjärta skulle krossas när jag satte in honom i buren. Först är matte så snäll och sen så stygg.

 

Och så blev det problem med den första taxin. Det finns två vägar till vår gård och själva gården är stängd och istället för att bara ringa så hade taxin kört runt och letat och sen åkt igen. Behövde verkligen inte mer stress idag. Sen fixade de i alla fall en annan taxi. Såg när de klev in i den och då var det hjärtekross nr.2. Ville bara skrika att jag hade ångrat mig. :(

 

Nu har jag hållt på och städat lilla toaletten. Vi har två badrum varav ena bara är ett litet rum med en toa och ett handfat så lådorna står där. Trots att jag skaffade tre stora lådor så satte han sig bredvid när han hade diarré (ca 3-10 ggr per dag). Det var alltid en som var helt ren, men han satte bredvid ändå, trots att jag hade hans favoritsand. Jag lade ut vaxduk över hela golvet eftersom jag omöjligt kan skura golvet ens en gång varje dag, max varannan dag orkar ryggen. Så knögglade ihop den och kastade nu. Hade kommit lite bredvid så skurade med. Sen tog jag bort ena lådan, för mina två småttingar behöver inte tre lådor, och satte på taken på de två jag lämnade (tog bort taken då han inte var så jätteförtjust i dem, men inte det heller funkade). Skurade ur lådan och satte in den i klädkammaren/förrådet som extralåda. Fick jätteont i ryggen, men det var nästan befriande. Kastade hans matskål. Jag köpte fyra matskålar i olika färger och så fick de välja färg. Han valde den rosa, vilket var ganska kul eftersom många tycker han är så "gay". Men nu kastade jag den, det var ju hans personliga skål. Gjorde samma sak när stora tösen flyttade ut, kastade hennes gröna skål. Nu finns bara en orange och en blå kvar. Mina småtjejers skålar.

 

När jag bokade tiden för två veckor sen kände jag ett lugn, som jag skrev. Och det märktes här hemma. Han hade ju ont i magen, så han gick runt och pep mycket, bara runt runt runt och pep. Det konstiga är att han var hos en veterinär i höstas just för magen och de upptäckte inget fel alls på hans mage. Men nu när han fick sitt vanliga foder och magmediciner och man inte märkte nån skillnad alls så var den nya veterinären övertygad om att han måste ha nån slags tarmsjukdom också. Blir så irriterad när man betalar flera tusen och så missar de ändå saker. Inte för att det spelar nån roll nu.

 

I alla fall så märktes det skillnad, han var mycket lugnare. Han låg i en fåtölj som jag ställt bredvid min datorstol (har en kinnarpsstol som är det enda jag kan sitta i pga ryggen) hela dagarna, sov mycket, myste på balkongen. Bara nån gång per dag gick han runt och pep. Gissar att han märkte på oss att vi inte var så stressade längre. Även om man tyckte synd om honom så var det inte så kul att bli väckt mitt i natten av en katt som bara piper och piper och piper.

 

Vill förklara en sak. Han har alltid pipit mycket. När han haft tråkigt har han gått runt och pipit. Ända sen han var liten. Så det var inte så att han en dag började gå runt och skrika en massa och jag struntade i det. Men nu vet vi inte om han pep för att han hade ont i njurarna. De är missbildade, men kan ha blivit det efter njurstenen, det går inte att säga. Men de kan vara medfödda missbildade med. Men det vill jag inte tänka på. Han har verkat lycklig hela sitt liv, förutom när de fick bo ensamma innan min sambo sparkade ut sin inneboende. Det är väl det som räknas. Men jag kommer aldrig skaffa en inavlad katt igen. Det är inte rätt. Men det visste jag inte för tio år sen. Kände flera som hade fått inavlade bonnkatter och det verkade gå bra. Han skulle avlivas om ingen tog honom och jag hade precis skaffat stora tösen så tänkte det vore bra om han fick lite sällskap.

 

Igår och idag har han varit lite mer stressad, förutom när han låg och myste i mitt knä. Han väger 6,5 kg så jag har haft svårt att ha honom i knät pga ryggen. Därför jag haft fåtöljen bredvid, så han har kunnat ligga hos mig ändå. Men han märkte väl att jag haft mkt ångest, vilket jag har.

 

Idag när de gick ut genom dörren och jag började städa tänkte jag. "Jaha, nu finns han inte mer". Men det är ju inte sant. Han finns ju kvar i våra minnen och hjärtan för alltid. Sen tänkte jag "Vilken dålig matte jag är". Men det är ju inte heller sant. Jag har alltid tagit god hand om honom och jag fattade rätt beslut nu.

 

Jag tycker förstås att alla mina katter är speciella, men han var nog mest speciell. När han var liten attackerade han alla som hälsade på mig. Så fort de klev innanför dörren hoppade han på benet och klättrade med klorna uppför benen, ryggen och bet dem i nacken. Ett tag ville ingen hälsa på mig........ Sen blev han lugnare, men så fort jag har haft besök så ska han ligga i knät på den som hälsar på, bara det att om de klappade honom så tog han tag på båda sidorna om handen med framtassarnas klor och bet dem. Han har aldrig velat gå ut, trots att han föddes i stallet, men han var inte rädd om jag hade fest hemma (vilket skedde väldigt sällan). Han gick från knä till knä och rev tjejers strumpbyxor och bet killarna i händerna. Underhållande. :P

 

Men han bet inte mig. Han hade nån period då han var extra stirrig men jag såg på hans ögon om han höll på att bli bindgalen, och då sa jag åt honom att gå ner från knät. Han hade alltid stora pupiller, inte växlande, utan alltid stora. Det var lustigt. Han tyckte om att sova i sängen och han skulle alltid sova rygg mot rygg. Det var tryggt att ha en stor kisse bakom ryggen.

 

Jag saknar honom redan.


Överviktscentrum

Var på möte på Överviktscentrum. Det var en trevlig läkare som höll i informationen. Hade på nåt sätt fått för mig att det skulle vara nån manlig läkare som skulle vara nonchalant och se ner på mig. Varför nu en sån läkare skulle jobba på ett Överviktscentrum. :P Men det fanns bara två läkare på centrumet och båda är kvinnor.
Mådde så dåligt imorse när jag vaknade. N lyckades väcka mig precis när en hemsk mardröm höll på att spåra ut helt så det var skönt. Men jag var så himla ur gängorna och jättetrött. Och magen satte igång och bråkade, förmodligen för att jag ätit påskgodis. Taxichauffören blev sur för att jag kom försent eftersom jag fick springa på toaletten en gång precis när jag skulle gå. Jag skyllde på våra hissar, som är hemska och stannar titt som tätt, men han trodde inte på det. Nästa gång kanske jag ska säga som det är, att jag var tvungen att gå på toa pga diarré. :P
I alla fall så kom jag dit ändå. För det mesta är det jobbigt att man måste avboka så långt innan, i de flesta fall 24 timmar innan. Dessa har 4 timmar, precis som psyk, vilket är skönt. Jag vet ju aldrig hur jag kommer må, hur det kommer gå att åka taxi. Men ibland är det bra med sån regel så jag inte stannar hemma bara för att jag är trött, även om jag ofta avbokar för säkerhets skull och så visar det sig dagen efter att jag mådde bra igen.

Tillbaka till mötet.
Det var intressant och verkar jättebra. Blir lite sur på mig själv att så mkt har fått vänta över ett år, hjälp på psyk och överviktsbehandling t.ex. Men när jag flyttade hit mådde jag så bra, så orkade inte engagera mig i att få upp remisserna hit. Bad en gång och sen verkade remisserna komma på avvägar. Sen fick jag ju remiss till dietist i höstas, vilket jag nu undrar varför min läkare bara tog en dietist och inte till Överviktscentrumet på en gång. Det gick ju bra i början. När jag gick på de tre föreläsningarna hos dietisterna började jag ju gå ner i vikt. Sen var det paus över jul och då gick jag upp igen. Sen hade vi vår grupp och det gick bra i början, vi fick lite uppgifter och så. Men vi fick bara ett par uppgifter och sen blev det mer att man bara pratade på träffarna. Klart att alla pratade om det de ville ta upp, men det blev inte samma sak, det fanns ingen plan, ingen hjälp med motivationen eller hjälp med att hantera stress osv. Som läkaren sa på centrumet, denna behandling är något som ska fortsätta resten av livet och något som man kan leva med resten av livet.

Jag fick med mig en enkät hem med en massa frågor om mitt liv och så en matregistrering jag ska göra i fyra dagar. När jag skickat in dem får jag träffa en handledare då man mäter och väger och gör en liten "Plan 1" som blir första steget. Sen blir det provtagningar för de som inte gjort det, vilket också är bra. De kollar upp sjukdomar som kan påverka vikten, diabetes, blodfetter osv. Efter det får man träffa läkaren, gå igenom ens sjukdomshistoria, viktutveckling, önskemål osv. Sen får man gå på 4 kunskapsföreläsningar. Förmodligen kommer vi inte hinna gå på alla föreläsningar innan deras semester så kommer ta ett tag innan jag hunnit gå på alla fyra. Efter föreläsningarna träffar man återigen läkaren och ska då avgöra vilken typ av stöd man ska få. All behandling är beteendeinriktad, men man kan antingen gå i basgrupp en gång i veckan i fem veckor och sen få enskilt stöd, gå i kbt-grupp en gång i veckan i 14 veckor och sen få enskilt stöd eller få enskilt stöd från början.
Målet är att man ska göra permanenta livsstilsförändringar. Man får hemuppgifter, stödjande samtal och har diskussioner. Man gör mer kartläggning av mat, fysisk aktivitet, vanor som påverkar ens vikt m.m. Varje handlingsplan är individuell och ska ske i samråd så man verkligen är med på den och anser att den går att genomföra.

Efter 3-6 mån har man första uppföljningen. Ser om man gör sina uppgifter och går på sina träffar, annars får man inte fortsätta. De har så ont om plats så de måste vara stränga med de som inte har tid eller motivation. Om man gör sina uppgifter, går på mötena men ändå inte går ner i vikt så måste man inte sluta, utan då försöker man istället hitta varför man inte går ner i vikt. Så det känns ganska rättvist.

Behandlingen varar i 2 år och kan se lite olika ut. Vissa har tät kontakt, vissa mer glest, vissa träffas mest i grupp, vissa mest enskilt. Även efter 2 år kan man fortsätta ha kontakt, t.ex. att man hörs en gång om året på telefon för att se så man fortfarande är på rätt spår.

Enligt dem får 35% av patienter inom de två åren en viktnedång på minst 5%. 35% lät ju rätt så lite. Eftersom patienterna som kommer har BMI >35 eller >30 med följdsjukdomar så är ju 5% inte så mycket på två år. 5% av min vikt är 6kg. Men de flesta har väl mycket att ta itu med så det tar ju tid att ordna upp sin livsstil.

Man kan även få fysisk aktivitet på recept så jag ska be om att få till nån simhall sen när mitt sår har läkt. :) Simma lite!

Tänk om jag kan få riktig hjälp för första gången. Och att jag kan få hjälp från psyk med ångesten. Tänk att få ha normalvikt igen. Vilken dröm!!

Bloggspam

Igår när vi gick till affären glömde jag kryckorna. Orkade inte åka upp och hämta dem så provade att gå utan. Som jag borde förstått blev det lite för påfrestande för ryggen. Kryckorna är ju där för att avlasta ryggen så jag inte blir sämre. Blev lite tufft idag, ryggen är verkligen trött. Men imorgon är det nog bättre.

Glömde..

..berätta att min sambo var vaken med mig i natt när jag hade ont och smekte baksidan på mina ben. Det är ett sätt att slippa ha ont en stund. Hjärnan kan bara känna beröring/smärta på ett ställe på samma nivå.

Det var en dålig förklaring..

Säg att jag har ischias på baksidan av höger lår. Om jag då smeker huden på baksidan så kommer hjärnan att tillfälligt koppa bort smärtimpulserna för att ta in beröringsimpulserna istället. Därför man ofta har reflexen att smeka huden där man slagit sig, eller varför det faktiskt hjälper att blåsa där barnet slagit sig.
Klart är smärtan kronisk så hjälper det ju inte, men man får en tillfällig lindring.
När man får jävligt ont så börjar musklerna krampa. Det signalämne som talar om att man har ont blir för mycket för musklerna och leder till kramp. Så ibland hjälper det att motverka kramp med.
I alla fall.. ingen är perfekt, men min sambo är åtminstone fantastisk. Känner mig så kär och lycklig idag.

Tröööööött

Som jag misstänkte har jag otroligt svårt att hålla mig vaken.....
ZZZZzzzzzzz.......

<3

Igår hade jag nog den trevligaste dagen sen min 30årsfest. En nära vän kom och hälsade på en sväng. Vi satt på balkongen och solade lite, tog en promenad till affären och åt lite lunch. Massa babbel om allt och inget. Det var befriande. T.ex. så nojade jag ingenting när vi gick till affären. Kände inte en gnutta ångest ens.
Tårarna kom när hon hade gått. Kände mig så jäkla ensam. Mina bästa vänner verkar försöka hårt för att ge mig stöd och låta mig vara delaktiga i deras liv, men det är inte samma sak. Känns som att jag sitter utanför och tittar in, som att mitt liv har tagit halt och deras fortsätter och jag får inte vara med. Min sambo tröstade mig och föreslog att det kanske var dags att ta en liten resa igen. Men jag vet inte hur jag ska lösa sängproblemet. Om bara mina föräldrar hade ett gästrum, men de har såna lustiga idéer. Vi hade många rum i huset, men de har tagit bort alla dörrar och öppnat upp så det inte finns nåt privatliv alls. Dessutom finns det ingen säng. Sova på hotell är väl teoretiskt möjligt, men eftersom jag behöver skjuts för att ta mig nånstans är risken stor att jag mest skulle få sitta ensam på hotellrummet, vilket inte direkt skulle kännas uppiggande. Ja, får klura på saken lite.

Natten var mindre bra. Vaknade efter några timmar och svettades, hade ångest och ischiassmärtor. Förstod inte varför, försökte ligga i fosterställning och må lite bättre, men det funkade inte. Efter ett tag började jag klura på att jag inte mindes att jag tagit kvällsmedicin. Gick upp och såg efter och det hade jag förstås inte. Tog medicinerna och lade mig igen. Ångesten försvann fortast, men eftersom det är svårare att bryta smärta än att förebygga den så tog det några timmar innan ischiassmärtorna försvann och jag fick sova. Hoppas i alla fall kunna hålla mig vaken till ikväll. Två dar i rad har jag somnat vid kl.17, sittandes i datorstolen, och sovit till ca 19. Även om jag ändå är trött vid kl.24 så är det bättre att sova en längre period på natten än att dela upp det. I alla fall för mig.

Tror inte jag skrivit det, men eftersom alla mina försök med dagsschema har misslyckats har jag skrivit en lista på de allra viktigaste sakerna. Nu har det ju blivit lite sisådär med maten, har inte använt mina mått och har ätit för lite grönsaker och för mycket kolhydrater. Men det har jag ändå under kontroll. Så i min lista står:
  • Borsta tänderna
  • Städa kattlådorna
  • Promenad eller motionscykel
  • Magövningar
  • Duscha
Det låter säkert löjligt och det ska mycket till för att jag vågar berätta om det. Men mitt dåliga (dvs groggiga) minne plus deppighet gör att jag behöver påminnelse för de mest enkla saker. Så jag har gjort listan och så kan jag kryssa i under veckan vad jag lyckas med varje dag. Denna vecka har jag t.ex. tagit tre promenader/cykel och duschat tre ggr. Det känns som att det är lite lagom. Detta är ju något jag ska förbättra, inte något som jag ska orka med på en gång. Så det är en lagom utmaning för mig.

Tänka lagom

Jag tänker för mycket.
Hela dagarna sitter jag och klurar och tänker och ältar och gräver ner mig.
Därför brukar jag ha serier och film på hela dagarna, som en distraktion från tankarna. Och därför har jag svårt att göra nånting annat, för allt annat innebär en massa tankar. Eller så är det bara nåt jag fått för mig. Som det att jag oftast brukar klamra mig fast vid min ångest, istället för att slappna av och låta den rinna av. När jag har svårare ångest än den där dagliga som alltid ligger där och gnager så försöker jag hålla mig undan, vill inte låta N röra mig. Sen efter några timmar, ibland några dagar ger jag efter och låter honom smeka mig över håret och ryggen. Då kan jag inte låta bli att slappna av, det är som meditation för mig, och ångesten blir alltid bättre.
Aktivera sig kanske är lösningen fastän det låter jobbigt. Promenad och försöka städa i ordning efter förmåga. Pust. Kanske får försöka hårdare med det.
Men det känns nästan lite hopplöst att ens försöka förrän alltid är över med min älskade kisse. Fast efteråt känns det kanske ännu värre.

Ja..
Fortsätta ta en dag i taget.

And up up up we go...

Få saker är så irriterande som när folk som inte känner en ger en massa åsikter man inte bett om. Sure, det är väl sånt man ska ta när man skriver saker som alla kan läsa om de hittar det. Det är en sak när nån skriver något snällt, men de som bara MÅSTE skriva emot, med besserwissersjuka. Vad vill de? Känna sig överlägsna? Är de såå säkra på att de vet allting att de bara måste säga det?

Jag kan bara skriva om min upplevelse av livet, jag har ingen aning om hur andra upplevelser sitt liv, sin smärta, sin sorg osv. Så jag skriver bara om hur jag upplever allt som händer, inte för att det är "rätt" utan för att det enda man egentligen vet är hur man själv känner och tycker.

Ja, det var bara en parentes.
I övrigt fortsätter jag kämpa mot tyngden som försöker dra ner mig mer och mer. Självmordstankar har börjat dyka upp igen. Tankar att jag aldrig nånsin kommer bli bra, att jag inte är till nytta för nån som jag är nu, att mitt liv inte har någon mening. Jag kämpar som en tok med att ta mig uppåt. Funderar återigen på att dra ner opiaterna dagtid. Just nu är jag så väck att jag sluddrar, vinglar, ser suddigt större delen av dagen. Vet bara inte om jag klarar av det pga smärtorna. Har ju sänkt och höjt flera ggr nu. Sänker för att jag inte orkar med biverkningarna, höjer för att inte jag orkar med smärtan osv. Svårt att se vilket som är värst helt enkelt. Hade tänkt att bara köra på till operationen, men det är svårt. Svårt att gå runt i dimman, inte orka ha samtal längre än fem minuter, vara ständigt sömnig m.m. Vet inte hur jag ska göra...

Fuck this

Livet är orättvist.
Jag vet att man inte ska se sig som ett offer och att det ser illa ut om man tycker synd om sig själv.
Men fan!
Jag har kämpat hela livet mot ångest, ätstörningar, depression och familjeproblem. Det låter kanske inte så illa, men jag skulle inte ens kunna räkna ggrna jag seriöst övervägt självmord.
Sen när jag fick mina svåra gallstensproblem i 2,5 år som sabbade min drömutbildning trodde jag att nu hade jag "fått mitt". Men 1,5 år senare när jag äntligen var på rätt väg med en utbildning jag verkligen älskade och kände att jag hamnat rätt för första gången kom diskbråcket. Och återigen, när de opererat mig och jag ändå lyckades slutföra utbildningen, hittade den första bra karln nånsin och trots ryggoperation i meritlistan fick ett väldigt bra jobb, trodde jag att nu var det min tur att få börja leva.
Men inte.
Så vad annat kan man säga än att livet är så jävla orättvist?
Ingen orkar hur mycket som helst.

April 13, 2011

Efter jag beställt tid till kissen och fick ett sånt sammanbrott lättade ångesten lite och jag har lite vimsat runt i en dimma. Men efter att ha varit ur gängorna de senaste dagarna så har det gått neråt igen. Känner mig trängd av mina känslor. Orkar inte känna dem. Det är som att jag försöker backa hela tiden men ju mer jag backar in i hörnet ju mer ångest får jag.

Minne

Det finns en händelse som jag inte lyckas sluta noja över. Jag och min systerdotter sov hos mina föräldrar samma natt. Mamma sa till henne "Du och Tess ska sova i samma säng" för det var först tanken. Men barnet förstod inte att vi inte skulle lägga oss samtidigt, så när det var läggdags grät och grät och grät hon. Säkert två timmar. Jag hade på den tiden redan skadat ryggen så satt två våningar upp och vilade i soffan. När hon väl gråtit sig till sömns kommer pappa upp (som hade natta-vakten) och berättar att anledningen till att hon blev så ledsen var för att hon ville ju att jag skulle komma och sova med henne som mamma hade sagt. Och pappa ville inte störa mig för han visste att jag hade ont. Jag fick så ont i hjärtat och magen att jag höll på att börja gråta. En sån onödig grej, jag hade ju bara kunnat gå ner och lägga mig tills hon somnat! Om jag bara fått veta!
Detta minne kommer upp då och då, jag vet inte varför. Kanske för att jag älskar henne som om hon vore mitt egna barn och detta är enda gången som jag "svikit" henne.
Varje gång jag tänker på det får jag ont i hjärtat och ögonen tåras.
Vill bara sluta tänka på det! Det hände ju för så länge sen och redan på morgonen hade hon helt glömt det. Efter det har hon fått så mycket kärlek av mig så tycker rent logiskt att det inte finns nån som helst anledning för mig att ha dåligt samvete, speciellt som jag inte visste att det hände. Men av nån dum jävla anledning fortsätter detta att plåga mig.

Ångest

Har sovit dåligt en tre-fyra nätter nu. Drömde två mardrömmar i natt, en natten innan. Jag är en periodare när det gäller mardrömmar. Kan drömma mardrömmar varje natt flera veckor i rad om jag är riktigt stressad. Och det är ju inte så att jag drömmer om det jag är stressad över, utan jag drömmer skräckfilmsscenarier oftast.
I alla fall så märker jag av det sömnen nu. Måste ta en energidryck varje eftermiddag bara för att hålla mig vaken. Igår fick jag energi av massagen och kanske av solen. Men idag har det varit väldigt segt. Orkar ingenting och känner mig aggressiv, lättirriterad och gråtfärdig. Ångest trycker hela tiden mot bröstet.

Och så har jag fått såna problem med ett jävla recept. Alla mediciner har sabbat min mage fullständigt så behöver ta 1-2 doser för att stabilisera tarmarna varje dag. Bara det att nu har medicinen tagit slut hos tillverkare, hur nu det går till och finns inte nånstans. Så bad läkaren skriva ut nåt annat, och då lyckas han skriva ut nåt som inte finns, ringde igen och återigen skrev han ut nåt som inte finns. Ringde apoteket för att be dem säga vad jag ska be läkaren skriva ut, men av nån anledning kan inte de säga vad man kan byta ut min medicin mot utan jag var tvungen att ringa läkemedelsupplysningen.. och de kunde väl säga vad man kan byta ut det mot, men de ser ju inte vad som finns! Så det har man ju ingen hjälp av!
Ringde sen vårdcentralen igen, och kollade nyss och då har läkaren återigen skrivit åt nåt som inte fanns.
Gah!!!
Tror jag fått recept på varje produkt som finns nu. Allt kan ju inte vara slut överallt...

Men orkar inte försöka hitta nån med hjärna på apotekets kundtjänst just nu. För trött.

Op

Jag försöker tänka på när jag 2005 opererades för gallsten. Jag grät en del därför att jag blev akutinlagd och hade blivit felbehandlad i 2,5 år, så det blev en chock när de slutade säga 'magkatarr' och plötsligt sa att det var gallsten och jag måste opereras omgående.
Men jag låg och hoppades att jag skulle hinna bli opererad innan jag hann få ett nytt gallstensanfall. Anfallen var otroligt plågsamma. Det var som om nån vred om tarmarna på mig och jag fick inte behålla nån mat utan bara låg på badrumsgolvet med fruktansvärda magkramper och grät. Anfallen varade i tolv timmar per gång.
Så när de väckte mig kl. sju och sa att jag måste duscha för det var dags så hoppade jag upp ur sängen och rusade till duschen, jätteglad. Minns ingenting om förberedelserna, när de sätter nål och söver en. Minns lite om uppvaket, det var okej, mådde lite illa och fick några sprutor. Blev glad när jag kände igen tjejerna från min avd som hämtade mig.

Den upplevelsen var helt tvärtemot den 2009, då jag var fullständigt livrädd, hade massor med ångest och fick panikångestattack när de körde ner mig till op. Uppvaket var hemskt, jag hade ångest och försökte hela tiden kämpa mot groggigheten.

Så totalt olika upplevelser.

Skillnaden är att jag är sjuksköterska nu. Jag vet hur farligt det är att operera sig, vet hur många saker som kan gå fel. Och jag står inte ut med att inte vara den som håller koll på allting, att istället vara den som inte får veta nånting, utan bara ska ligga och hoppas att de andra vet vad de gör. Som sjuksköterska litar jag på att mina kollegor gör allt rätt när jag lämnar över mina patienter och går hem för dagen. Men som patient litar jag inte på någon.

Dag 16

Jag hade tänkt gå ut idag. Två veckor sen jag var utanför dörren nu. Vi behövde handla och vi brukar bara gå och småhandla på Lidl som är den enda lokala butiken här. Men jag fick en sån där natt där jag sov 12 timmar och vaknade därför inte förrän kl.13. Och då var N redan på väg och tänkte dessutom ta t-banan och handla längre bort och jag behöver en två timmar på mig när jag vaknat innan jag kommer iväg nånstans. Kort sagt, jag gick inte ut idag heller.
Får se om jag kommer iväg innan måndag då jag har bokat in en välbehövlig massage. Tveksamt.

Annars har jag tappat lite fokus pga all ångest och sorg. Glömmer ta shake på morgonen så när det är dags för den riktiga mat-lunchen är jag jättehungrig och trött och orkar inte fixa grönsaker eller skala potatis så det blir potatisbullar och liknande. Och så glömmer jag ta shaken i tid på kvällen så jag blir hungrig då med och tar fler knäckemackor än det är tänkt.
Ja, jag får jobba på det så jag kommer in i det igen. Annars är det inga problem. Har inget sug efter att sluta med shaksen, kommer kunna hålla på med detta länge. Eftersom N inte vill ha sina så kommer jag kunna fortsätta ett tag efter operationen med. Det vore bra för då kommer jag ha ännu svårare att röra mig än nu. Minns väl hur det var förra gången, kom knappt upp ur sängen eller upp från toastolen och det tog flera dar innan jag kunde gå ut och då orkade jag bara gå fem minuter och var så trött att jag skakade i kroppen. Gick bara runt huset. Och då hade jag hållit mig aktiv tills precis innan, nu när jag tvingats vara stillasittande i ett år, det kommer bli lååååång rehab denna gång.

Så ska försöka få ordning på maten igen, och börja cykla/promenera igen. Det är svårt när jag kämpar med nåt som liknar depression, det är som att krypa genom någon seg lera att orka göra saker, som om nåt håller emot hur mkt jag än försöker.

Jaha

Vad ska jag skriva?
Pratade med veterinären igår kväll och hon anser att min katt bör somna in omgående.
Kunde inte sova på hela natten, vilket inte direkt har underlättat för idag.
Jag tillbringade väl större delen av dagen med att komma fram till en situation som jag kan orka med.
Men det var svårt.
Till sist tänkte jag att kanske mina föräldrar hade möjlighet att ge mig lite stöd. Så jag skrev till min mamma.
Men jag fick bara tillbaka ett hårt mail om att jag måste ta mitt ansvar, att jag inte har rätt att låta honom lida och att det är hans rättighet att jag är där när han somnar in.
Det var som ett slag i magen för mig.
Jag gissar att det hade varit annorlunda om jag hade en mental buffert att ta av. Men 3,5 år med fysisk och psykisk smärta. Förlora farmor. Jag har bara känt mig mer och mer deprimerad på sistone och fått mer och mer ångest. Jag är helt slutkörd rent psykiskt, och fysiskt. Har inte orkat gå ut genom dörren på snart två veckor. Tror jag knappt har duschat på den tiden heller. Och nu en massa oro och ångest inför operationen.
Och så uppepå det inse att min katt måste dö. Det går inte att beskriva.
Jag låg hela kvällen idag i sängen och grät och grät. Det kändes som om hjärtat höll på att explodera. Som om jag hellre skulle hoppa ut genom fönstret än stå ut med denna smärta och sorg. Det känns som att en väldigt nära vän ska dö och det är jag som måste göra det. Så jag bara grät och grät, stundtals helt hysteriskt.
Inte direkt som att vara dissocierad.
För nån timme sen kom N och typ tvingade mig upp.
Jag visste att det inte funkar att ligga timme ut och timme in och bara tänka på hur ont det gör i hjärtat, men just då kändes det som att det inte spelade nån roll. Som att ingenting spelar nån roll.

Nu har han fått i mig mat och jag mår väl lite bättre, men det gör hela tiden ont på insidan och jag oroar mig för hur jag ska lösa detta så han får somna in snarast, men utan att jag blir helt knäckt. Men det kanske är omöjligt.

-1,5kg

Hade ju inte tänkt väga mig på ett tag, men N har slutat med shaksen och frågar mig då och då om jag vill ha en smörgås när han tar sig en. Eftersom jag älskar smörgås så har jag svårt att säga nej. Därför bestämde jag mig för att väga mig, även om jag egentligen hade tänkt vänta till torsdag. Men i alla fall har jag gått ner 1,5 kg på 1,5 vecka. Det är ju jättebra! Detta utan att röra på mig nånting alls, har inte ens orkat gå utanför dörren eftersom jag är så ledsen. Skulle jag orka motivera mig att cykla och promenera skulle jag nog gå ner mer, men det är ju ändå lagom som det är nu. Nu vet jag i alla fall att det funkar och ska försöka vänta några veckor innan jag väger mig igen.
Klart jag skulle vilja gå ner mer än åtta kg till operationen. Inte för att åtta inte är bra utan för att åtta betyder 110kg, vilket fortfarande känns för mkt när det gäller riskerna med operationen.

Apropå det så fick jag ett brev från sjukhuset idag. Var rädd att det skulle vara att de fått återbud och bokat in mig ännu tidigare till operation, men det var från Smärtmottagningen. Det var som jag misstänkte, det beror på vem som skickar remissen ifall man får tid där eller ej. När min vårdcentralläkare skickade remiss fick jag bara ett nej utan förklaring, nu fick jag tid den 29:e april. Vet inte vad läkaren skrev heller. Kanske han inte var tillräckligt tydlig. Kanske ortopeden har nära samarbete med Smärtmottagningen. Bra i alla fall att jag redan har en kontakt då om operationen inte hjälper.Jag ställde in läkarbesök och sjukgymnast för jag orkar ingenting om jag ska ta mig igenom det här. Min läkare ringde och tydligen hade Smärtmottagningen gett honom tips om vad vi ska göra med mina mediciner och det var därför han ville träffas. De vill sänka mina opiater... förstås. Jag sa att eftersom jag ska opereras om 1,5 månad så orkar jag inte hålla på att krångla med abstinens just nu. Min läkare höll med eftersom jag kommer behöva extra mediciner runt operationen så var det onödigt att hålla på och sänka nu. Så det var skönt. Han är bra min vårdcentralläkare. Han sa att han tyckte det var jobbigt att han varit borta flera månader, att jag hamnat mellan stolarna då. Inte ofta man hör en läkare säga något sånt. Jag försökte ju höra av mig till den som skulle ta hand om hans patienter, men fick ingen respons alls från den gubben. Är kanske meningslöst att gå till smärtmottagningen innan operationen, ska ringa och höra om vi ska skjuta på det. Undrar varför de tycker jag ska sänka opiaterna. Eller, varför förstår jag, men vad har de tänkt att jag ska klara mig med istället?

...

Klockan är fem på morgonen och jag kan inte sova.
Orkar inte ens försöka just nu, bara sitter och kollar på film och stickar för att slippa tänka.
Det är förmodligen dags för mig att avliva min katt nu. Jag har försökt allt. Sist jag pratade med veterinären så lät det på henne som att sista chansen vi hade var att se om hans mage kan tåla hans förra mat. Hade han gjort det hade han fått en medicin som gör att kroppen inte tar upp lika mycket av de ämnen som är farliga för njurarna. Men hans mage har inte återhämtat sig. Jag har gett honom extra tid och provat en ordentlig magkur, men inget har hjälp. Om han nu kan överleva 6-18 mån till så är det väl inte mycket till liv om han måste ha diarré och ont i magen hela tiden. Och jag har ingen fysisk möjlighet att skura golvet fem ggr om dagen heller för att han väljer att sätta sig utanför lådan varannan gång.
Ska försöka ringa veterinären imorgon. Har funderat på om jag ska be att få prata med veterinären eller om jag ska beställa tid till avlivning på en gång. Men för min skull känns det nog bättre om jag pratar med henne och får höra att hon inte har någon mer lösning.
Just nu behöver jag gråta en hel del, men om jag bara sitter vid datorn och gråter så blir N orolig och måste veta vad som är fel osv. Det är bra att gråta, det hjälper, men jag behöver lite ensamtid just nu så jag får gråta ifred. Så det är ganska bra att det är måndag imorgon (just nu egentligen) så jag kan få sitta och gråta hela dagarna om jag behöver.
Just nu är jag färdiggråten, så just nu klarar jag av att skriva detta.
Känner mig arg och besviken på omgivningen. Skyller inte på nån speciellt, bara önskar att NÅN kunde ha hjälpt mig med att ta honom till veterinären. Bara nån.
Vet fortfarande inte om jag klarar av att stå där och se honom somna in.
Har funderat på att ta en enskild kremering. Kan ju inte ta hem kroppen och blandad kremering känns meningslöst som sagt. Men en begravning kan hjälpa sorgen. Begravningar är till för de som lever, inte den som är död. Vet att det är dyrt, men ska fråga vad det kostar.

Läste en tidning om att få en kris. Det stod att den som är nära någon som drabbas av en kris ska "vara ett stort hjärta med stora öron och utan mun". Det var så bra sagt. Precis det som behövs mitt i en kris. Man får skilja på "småproblem" och riktiga kriser. En person drabbas vanligen av ett par kriser i livet. Att någon man känner dör behöver inte heller nödvändigtvis vara en kris, även om det förstås är otroligt jobbigt. Men det sista man vill höra är en klyscha som "hon har det bättre nu" om nån som dött eller "du behöver inte vara ledsen" eller "du kommer bli bra". Saker som personen för det första inte har en blekaste aning om, och för det andra så är det inget som hjälper någon i kris, det gör bara att personen känner sig ännu mer ensam eftersom det känns som att ingen förstår. Att våga hålla käften och bara lyssna är en riktigt bra egenskap. Ingen styr sina känslor. Är man ledsen så är man, och man blir mer ledsen när någon börjar "säga emot", vilket det känns som när någon säger "du behöver inte vara ledsen". Man kan heller inte avgöra åt någon annan vad som är en kris. Någon kan få en kris genom att förlora jobbet, någon annan klarar av att förlora jobbet men inte en nära anhörig. Vissa går snabbt igenom sin kris, andra tar år och år för att ta sig upp igen.
Nog om det.

Läste också om att vara medvetet associerad eller dissocierad. Det är något som kan hjälpa en igenom en kris, och hjälpa en att lättare ta sig igenom kommande kriser. När något positivt händer ska man försöka vara associerad, försöka gå in med alla sina sinnen till 100% och vara helt närvarande i händelsen. När något tråkigt händer eller när man behöver en "paus" ska man försöka vara dissocierad, då man tar distans och betraktar händelsen utifrån. Om man är associerad i negativa händelser fastnar man och börjar älta.
Försöker använda detta nu. Flera har sagt "argument" för varför det är okej för mig att avliva min katt, men jag har haft svårt att ta det till mig. Men nu försöker jag vara dissocierad och se det från deras synvinkel och tänka på de saker jag skrev i början av inlägget. Försöker också förlita mig på min egen styrka, och tanken att det blir lättare efter ett tag, bara man tar sig igenom den fruktansvärda dagen hos veterinären. Men det är svårt när jag inte fått chansen att sörja min förlust av farmor, min hälsa, min gångförmånga, vänner, jobbet, närheten till N m.m. Jag är rädd att detta blir droppen för mig.

Forts

Ja, jag ska opereras den 20:e maj. Fick en sån fruktansvärd ångest när jag fick brevet. Hade nästan hoppats att det skulle dröja längre tid. Blev helt fastnaglad i stolen och bara satt med pappret i handen och stirrade framför mig. N undrade vad det var och sen började jag storgråta. Tyvärr kommer jag inte hinna få någon terapeut innan dess så vet inte riktigt vad jag ska göra med rädslan. Eventuellt kanske jag kan prova att skriva ner igen och igen och igen vad jag är rädd för och varför osv. Inte säker på om det heller kommer hjälpa i slutändan. När de kommer för att rulla ner mig och jag ligger och blir stucken i och allt folk går runt i operationssalen och pratar över huvudet på mig. Svårt att tro att jag inte kommer få panik då också.

Dag 10

Det går bra med maten. Har inte vägt mig än. Har fortsatt laga nyttig mat med mycket grönsaker. Räknade ut att mina påsar kommer räcka ca 39 dagar. Kanske jag väntar tills dess med att väga mig. Det är dagen innan jag ska till ortopeden för inskrivning innan operationen. Behöver väga mig då för att säga till narkosen. Har jag gått ner mycket får jag väl säga att jag kanske kommer gå ner mer på de 18 dagar som är kvar till operationen. De beräknar ju narkosen på ens vikt, så viktigt (:P) att de vet vad man väger.
Tar tre påsar pulver på vardera 155kcal, en portion mat med mycket grönsaker, 2 knäckemackor och 1 frukt per dag.

RSS 2.0